Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Många mycket bra samtal”

Man kan alltid arbeta mer med inkludering, säger konferensgeneral Caroline Matsson.
Men överlag är hon nöjd med Nordiskt forum.

Enligt arrangörernas egna beräkningar besökte knappt 20 000 personer Hyllie under de fyra dagar som konferensen pågick.
– Det var många mycket bra samtal. Och bara att röra sig på området och mingla med feminister och kvinnorättskämpar från olika sektorer, det var bra, säger Caroline Matsson.
Hon ångrar inte Solveig Hornes deltagande.
– Att bjuda in samtliga regeringar för att lägga fram kvinnorörelsens krav är ett beslut som har legat länge. Det har funnits en önskan från rörelsen att ställa sig öga mot öga med makthavarna.
Men hon är inte nöjd med genomförandet.
– Vi borde ha markerat att den norska jämställdhetsministern inte är en minister bland andra. Vi hade behövt konfrontera henne och låta deltagarna komma in.
Hur kommer det sig att det inte blev så?
– Vi har brustit helt enkelt.
Angående kritiken mot att personer som gjort sig kända för transfoba uttalanden säger hon så här:
– Alla arrangörer stod som avsändare för sina egna evenemang. I ett sådant medverkade till exempel Julie Bindel. Punkten där Gail Dines var med har vi programlagt utifrån förslag från organisationerna bakom Nordiskt forum.
– Många av dem är starkt kritiska till porr och prostitution och detta syns förstås i programmet.
Kunde ni ha gjort något annorlunda?
– Det är alltid viktigt att arbeta inkluderande. Vi har under förarbetet haft ambitionen att inkludera olika organisationer, och det syns också på forumet. Men självklart kunde vi ha gjort mer, säger Caroline Matsson.
Gå till toppen