Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Bedragarmaffian i Skåne har knäckts

Sveriges kanske största bedrägeriutredningen går mot sitt slut. 

Bilderna på väggen visar misstänkta och deras placering i ett av blufföretagen. Härifrån Draupner-kontoret planerade polisen avlyssning, spaning och tillslag mot företaget. Utredare Stefan Larsson och kommissarie Stefan Olsson är nöjda med satsningen.Bild: Lars Brundin
I ett tillfälligt kontor på fjärde våningen på Sallerupsvägen har polisen dragit ihop resurser från hela södra Sverige.
Uppdraget: Knäcka den organiserade brottsligheten bakom bluffakturorna.
Idag kommer den första domen i tingsrätten. Tjugotvå personer har åtalats och fler åtal är på gång.
En hel vägg i ett rum på Sallerupsvägen är täckt med bilder på misstänkta som visar deras plats i organisationen och långa kontoutdrag över de miljontals kronor som har drivits in.
– Det krävs för att vi själva ska kunna hänga med i betalningsströmmarna, säger Stefan Larsson.
Kriminella i Malmö och övriga Skåne har startat företag och anställt personal. Flera hundra personer har i kontorslandskap, ringt runt i hela landet och krävt in pengar för påhittade tjänster och hotat med inkasso.
Omkring femtusen personer, många äldre och småföretagare, har lurats att betala. Miljonerna har rullat in och unga så kallade säljare har haft månadslöner på 40 000–50 000 kronor.
Mängder av olika företagsnamn har använts.
– Men det finns många personer som återkommer i de olika blufföretagen, säger kommissarie Stefan Olsson.
På väggen med alla porträtten syns en 34-årig man som misstänks för att ha levererat de tekniska system som använts i företagen. Han är ännu ostraffad, men sedan länge välkänd av polisens utredare.
– Nu tror vi att han blir dömd, säger Stefan Larsson.
Satsningen mot bluffakturorna inleddes efter att Stefan Olsson och en av hans kollegor sett en snabb ökning av anmälningarna under 2011. De såg också kopplingar till den organiserade brottsligheten.
Deras larm nådde ända upp till högsta polisledningen som beslutade om en nationell insats med säte i Malmö.
Satsningen fick namnet operation Draupner och de lite slitna kontorslokalerna på Sallerupsvägen fylldes våren 2012 med poliser från södra Sverige.
Härifrån ledde omkring 25 poliser bland annat spaning och telefonavlyssning innan polisen gjorde tillslag.
– Det är en svår avvägning hur länge man ska vänta innan polisen slår till. Man vill ha tillräckligt med bevis för att få fällande domar, säger Stefan Olsson.
Draupner resulterar i tre omfattande åtal som omfattar omkring 55 000 sidor.
– Jag tror inte att vi har haft någon så stor bedrägeriutredning i Sverige. Det är väl en gång i livet man är med om en sådan, säger Stefan Larsson.
Den stora satsningen går nu mot sitt slut och bara en handfull poliser är kvar på Draupner-kontoret för att avsluta. Stefan Olsson tycker att polisen har vunnit – i alla fall för tillfället.
– Anmälningarna har gått ner med i alla fall nittio procent här i Malmö. Det är tillfredsställande, säger han.
Som mest kom det in fem, sex anmälningar om dagen. Nu är det någon enstaka i veckan. De poliser som är kvar i Draupner går snart tillbaka till bedrägerisektionen. Stefan Olsson tror inte att de kommer att sakna arbetsuppgifter.
– Jag tror aldrig att vi kan luta oss tillbaka och tro att personerna som sysslar med det här inte gör något annat. Man är väldigt företagsam och hittar nya nischer.
Gå till toppen