Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fängelsestraff efter storsatsning mot blufföretag

De första fängelsestraffen döms nu ut efter att polisen inledde sin storsatsning mot bluffakturor. Men flera ”säljare” undgår dom.

Tre personer döms till mellan tre år och sex månader och fyra år och sex månaders fängelse. De döms bland annat för grovt bedrägeri.
Men åtalet ogillas för 15 av de 19 personer som varit "säljare".
De åtalade har arbetat på blufföretaget 118 108 som lurade särskilt äldre småföretagare i hela landet.
Med hot om inkasso lyckades "säljarna" få 438 personer att betala för oönskade nätannonser för över fyra miljoner kronor. De värst drabbade lurades att betala 80 000 kronor.
Efter spaning och telefonavlyssning slog polisen till mot företaget i januari förra året.
De tre utpekade huvudmännen är mellan 21 och 26 år och har anknytning till organiserad brottslighet. Försvaret hävdade under rättegången att de inte haft några ledande positioner.
Men tingsrätten menar att det är bevisat att de representerat företaget och haft ett gemensamt ansvar för brotten som begicks där. De döms för grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri. Liksom för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott.
De flesta av de "säljare" som frias är mellan 20 och 28 år. Tingsrätten menar att det inte går att bortse från möjligheten att de inte kände till att det inte fanns ett bindande avtal mellan företaget och personen de ringde upp.
"Det går i det sammanhanget inte att bortse från att flertalet säljare varit mycket unga och saknat all tidigare erfarenhet av arbete" menar rätten.
Frikännandena beror delvis också på hur åtalet har utformats och kammaråklagare Anna Palmqvist kommer att överväga både ett överklagande och ändringar i åtalet.
- Det finns möjlighet att jag kommer att överklaga. Men det är för tidigt att säga, säger hon.

Specialsatsningen mot blufföretag

Efter att antalet bluffakturor ökat dramatiskt 2011 inledde polisen operation Draupner med säte i Malmö som inriktat sig på att spana på och utreda blufföretagen.
Tingsrättens dom mot 118 108 är den första domen sedan satsningen inleddes.
Två andra stora åtal mot totalt ett femtiotal personer är snart klara och kommer att lämnas in under hösten.
Den omfattande rättegången om blufföretaget 118 108 fick avbrytas sedan domaren lämnat en lapp till åklagaren med förslag på en annan brottsrubricering. Eftersom det juridiskt sett innebar att domaren var partisk fick rättegången tas om med en ny domare.
Gå till toppen