Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Japan behöver fler invandrare – men det vill ingen prata om

Sedan det stod klart att Japan ska arrangera sommar-OS år 2020 pratas det mycket om vad landet kan göra för att välkomna den förväntade strömmen av utländska besökare. Att förmedla en så positiv bild av landet som möjligt står högt på den politiska dagordningen. Förslagen varierar från att ge viktiga tunnelbanestationer nya engelska namn till att skapa ett mer jämlikt samhälle så att besökarna inte ska få för sig att Japan är ett land där inte kvinnor respekteras.
Skulle jag själv föreslå någonting som landet borde satsa på är det att generellt inta en lite mer välkomnande attityd mot utlänningar. Nu pratar jag inte bara om besökarna – de flesta som kommer hit får redan idag en mycket positiv upplevelse och vill gärna komma hit igen. Nej, vad Japan verkligen skulle behöva är att sträcka ut en hand till de tusentals människor världen över som av olika anledningar vill flytta hit och bli en del av det japanska samhället. Trots att landet skriker efter arbetskraft på grund av det demografiska läget så är hind- ren väldigt höga för den som vill komma hit och arbeta.
Bortsett från ett program för att locka hit sjuksköterskor från Filippinerna, som bland annat består av ett prov så svårt att bara en tiondel av dem som försöker klarar det, görs praktiskt taget ingenting för att locka utländsk arbetskraft hit.
Och när det kommer till antalet asylsökande som tas emot av Japan är situationen närmast skrattretande. Förra året beviljades sex personer flyktingstatus i landet.
– När jag ser hur mycket som görs gör för att avslå ansökningarna undrar jag om landet över huvud taget borde påstå att de tar emot flyktingar, sade en skamsen Eri Ishikawa, generalsekreterare för organisationen Japan Association for Refugees, till Japan Times i samband med att statistiken presenterades.
Samtidigt lyser den allmänna debatten i frågan nästan helt med sin frånvaro. Ingen politiker vågar på allvar ta tag i ämnet, av rädsla för hur befolkningen skulle reagera. Konsensus säger att japanerna inte vill ha hit fler invandrare, men några fakta som stödjer det påståendet presenteras sällan. Tvärt om så upplever jag, precis som de flesta andra utlänningar jag känner här, att så gott som alla Japaner vi träffar är positivt inställda till oss.
Paradoxalt nog är öppnare gränser precis vad landet behöver, iallafall enligt flera demografiexperter. Andelen pensionärer i landet har exploderat, samtidigt som det inte på långa vägar tillförs tillräckligt med unga som kan täcka upp på arbetsmarknaden. Bara förra året krympte landets befolkning med närmare en kvarts miljon och det går nu 108 lediga jobb på 100 jobbsökare i landet.
Fler utlänningar leder också till en ökad förståelse av andra kulturer, någonting som knappast är en nackdel om landet vill undvika att halka efter ytterligare i dagens globaliserade värld. En gissning är också att fler utlänningar som lever och verkar i det japanska samhället bidrar till ökade språkkunskaper, någonting som premiärminister Abe tycker befolkningen är i desperat behov av.
Gå till toppen