Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Krogen som kom ut ur sunkskuggan

Krogen Tröls vid Karlskronaplan i Malmö har ömsat skinn.

På Tröls Facebooksida finns ett svartvitt fotografi. Borden är dekorerade med färska snittblommor, i taket hänger klotrunda lampor och tvärs genom lokalen löper en rad av blankpolerade pelare med hatthängare.
Året är 1938 och den första restaurangverksamheten har precis dragit igång i hörnlokalerna på Karlskronaplan.
När Jessica Larsson tog över 2004 hade en lång rad ägare passerat genom åren.
Hon hade tidigare jobbat på Mascot på Möllan, men ville göra något annat. När hon fick reda på att Bodega Picasso, som stället då hette, var till salu slog hon till.
– Jag hade bara varit servitris, så det var ett ganska stort steg. I början var det inte många som trodde att jag skulle klara det. Knappt ens jag själv, säger Jessica Larsson.
Hon inledde arbetet med att tvätta bort ställets dåliga rykte, som hade ackumulerats under många år.
– Hur ska man uttrycka sig? Det var väl inte ett jättetrevligt ställe när jag tog över. Det var ganska ”rough”, säger hon.
– Jag hade jobbat på Möllan i nio år. Där får man skinn på näsan, man lär sig vem man ska servera och vem man inte ska servera. Det var viktigt för mig att vi inte skulle ha några gäster som drack för mycket och störde andra.
Stället har hetat Tröls tidigare i historien, vilket de gamla träskyltarna på fasaden vittnar om. Jessica Larsson plockade upp namnet men la till ordet ”Nya” framför – för att markera att här skulle det ske förändringar (”men de flesta säger bara Tröls”).
Hennes mål var att man inte skulle komma bara för att dricka öl. Man skulle också kunna sysselsätta sig med någonting. Därför började hon anordna darttävlingar, livespelningar, standup och sportsändningar – MFF:s alla matcher och Sveriges alla fotbollslandskamper visas på storbildsskärm.
Och så quizen, som hålls varannan måndag.
– Det började med att jag och mina väninnor brukade gå på Pickwicks quiz. Men den var så jävla svår, säger hon.
Det är Jessica Larsson själv som är konferencier, och knåpar ihop frågorna.
– Jag är så kunskapstörstig. Alltid när jag läser något och ser på tv så tänker jag i quiz.
För två år sedan samlades det in namnunderskrifter från 246 personer som önskade sig en ölträdgård på Karlskronaplan. Södra innerstadens stadsdelsfullmäktige sa ja. Och nu väntar andra sommaren för Tröls biergarten.
När det är varmt och skönt händer det att Joachim Jadmark avnjuter sin öl utomhus. Men helst sitter han på sin vanliga plats, längst in i baren framför darttavlorna. Här trivs han som bäst.
Han bor bara femhundra meter härifrån och har kommit hit under många år, långt innan Jessica Larsson tog över.
– Kortfattat kan man väl säga att det här stället har gått igenom många förändringar genom åren. För några år sedan var det mest folk som ville kasta pil, ta en pilsner och ha det allmänt trevligt. Ett tag var det väldigt många ungdomar som hängde här. Sedan försvann väl hipsterfaktorn och så drog de vidare till nästa ställe. Idag är det ett ganska blandat klientel, allt från barnfamiljer till pensionärer, säger Joachim Jadmark och tar en klunk öl.
Många kommer till Tröls för det breda ölsortimentet. Redan från start började Jessica Larsson ta in många ölsorter från olika länder. Och nu har hon en bar inne i restaurangdelen som bara serverar öl från svenska ”hantverksbryggerier”.
Totalt finns idag 450 sorter i kylarna.
– Vi har mycket internutbildningar för personalen, och åker ofta på ölmässor. En person ska kunna komma hit och säga: ”Jag vill ha en öl som smakar si eller så” och så ska personalen kunna ta fram exakt rätt flaska, säger Jessica Larsson.
Det allt större fokuset på öl har gjort att könsmixen på personalen har förändrats en aning. Till en början var det hundra procent kvinnor.
– När jag öppnade var det många av mina väninnor som var arbetslösa. Och då ställer man ju upp. Men det är lättare att hitta killar som kan mycket om öl från början. Fast alla lär sig, och jag tycker att det är kul med tjejer och öl. Och vi är fortfarande sjuttiofem procent tjejer, säger Jessica Larsson.
Tröls har många gäster som tittar in minst två gånger i veckan. Det är så Jessica Larsson definierar en stamgäst. Vissa kommer dock oftare än så.
– Jag är här en sväng inom varje dag. Sitter och snackar lite, säger Conny Larsson och sätter sig ner på sin vanliga stol i baren.
Här sitter han alltid, förutom varannan måndag. Då är han bänkad inne i restaurangdelen. Hans lag Bazooka Bones ligger i mitten av quizligan.
Väggen bakom honom är tapetserad med ett stort porträtt – av honom själv. Klädd i skjorta och uppknäppt väst står han framför en gammal amerikanare. Bilden är tagen 1966 i Staffanstorp.
Conny Larsson är Jessicas pappa.
– Och där har vi exfrun, säger han och pekar på en annan vägg där flera små porträtt av Anne Larsson, Jessicas mamma, hänger.
– Bilderna på mamma är tagna vid två olika tillfällen och jag blev till någonstans däremellan, har jag förstått, säger Jessica Larsson.
Conny Larsson har själv aldrig jobbat i krogbranschen – han har bland annat varit säljare på Arbetet och Skånska Dagbladet – men hans pappa drev krogar i Helsingborg.
– Så jag tror att Jessica har det lite i generna, säger han.
Tröls håller öppet sju dagar i veckan hela året (med undantag för midsommar). Jessica Larsson tycker att hon har uppnått sitt mål: att skapa en mötesplats för alla typer av människor.
– Jag tror inte att vi har en viss sorts gäster. Här finns både unga och gamla. Punkaren och slipsnissen kan sitta bredvid varandra och ha det trevligt tillsammans, säger hon.

Från Freden till Nya Tröls

1938 öppnade restaurang Freden i lokalerna på Karlskronaplan.
På 1960-talet bytte den namn till Tröls Jins Kru. Efter det hade krogen olika ägare under många år och bytte även namn.
2004 tog Jessica Larsson över och döpte krogen till Nya Tröls. I folkmun heter den dock fortfarande bara Tröls.
Gå till toppen