Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Film

Tårdrypande – men för vackert och perfekt

Förr eller senare exploderar jag

OriginalTitle: The Fault In Our Stars. Genre: ROMANTISKT DRAMA. DirectedBy: Josh Boone. Actors: Shailene Woodley, Ansel Elgort, Laura Dern, Willem Dafoe, Sam Trammell. Country: USA. PublishYear: 2014.
Det finns en ofrivilligt komisk scen i den tårdrypande, romantiska filmen om kärlek mellan två cancersjuka ungdomar. Hazel och Gus har mot alla odds lyckats flyga från USA till Amsterdam för att träffa Peter Von Houten, författare till Hazels favoritbok om cancer och smärta. Det visar sig vara författarens assistent som riggat mötet med den elake, whiskeypimplande, pyjamasklädde Von Houten, spelad av Willem Dafoe med den sorts cyniska skärpa som blivit ett av skådespelarens främsta kännetecken.
Ansel Elgort och Shailene Woodley spelar två cancersjuka ungdomar i ”Förr eller senare exploderar jag”.Bild: James Bridges
Von Houten är inte alls intresserad av att träffa amerikaner och definitivt inte av att diskutera bokens slut. För att visa hur meningslöst det är jämför han med låten ”Bomfalleralla” av den svenska hiphopduon Afasi & Filthy, och spelar den för det överraskade paret. Sedan har han en teoretisk utläggning om oändlighet.
Meningen är naturligtvis att åskådaren ska tycka synd om Hazel och Gus, som blir både besvikna och förbannade. I stället medför den absurda scenen att filmens perfekta yta för ett ögonblick spricker upp. Det hade behövts mer av sådana glipor för att göra ”Förr eller senare exploderar jag” till en riktigt bra film.
Mycket är visserligen bra, till exempel Shailene Woodley och Ansel Elgort i huvudrollerna, liksom Laura Dern som Hazels mamma. Woodley och Elgort hör till Hollywoods unga begåvade aktörer och kan även ses i aktuella ”Divergent”, då som syskon. Hazel drabbades tidigt av en aggressiv cancer, fick metastaser och tvingas leva med syrgas. Shailene Woodley spelar hela filmen igenom med syrgasslangen i näsborrarna. Gus fick ”en släng” av skelettcancer och måste amputera ena benet nedanför knät. Andra ungdomar, som går i den stödjande gruppen, där paret möts, har liknande historier.
I en nyckelreplik säger Hazel att det enda som är ännu värre än att vara dödligt sjuk i cancer, är att vara förälder till ett cancersjukt barn. Filmen, baserad på en framgångsrik ungdomsroman av John Green, skildrar relationen mellan barn och förälder på ett rätt trovärdigt sätt. Inte minst då det blir tydligt hur barnet tar ansvar för föräldrarnas känslor.
Men allt blir för vackert och perfekt mitt i tragiken. Trots alla tårar förmår aldrig filmen drabba åskådaren på djupet.
Gå till toppen