Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Himma

”Jag har velat skapa en djungelkänsla”

Småpillande är inget för landskapsarkitekten Monika Gora. Hon kopplar helhetsgrepp och skapar levande rum i ständig förändring – både ute och inne.

När vi öppnar grinden till Monika Goras hem, fascineras vi av den frodiga växtligheten i en trädgård som varken är stram eller strikt utan i högsta grad böljande och levande.
– Jag har velat skapa en djungelkänsla, säger Monika Gora.
När hon flyttade till 1930-talshuset i området Solbacken i Malmö 1997 bestod trädgården av en stor gräsmatta som avslutades med ett träplank. För att skapa en illusion av att trädgården är mycket större än den är i verkligheten planterade Monika Gora en två meter bred och nittio meter lång häck vid trädgårdens yttergränser.
– Träden anpassar sig till varandra i kamp om utrymmet, de växer på höjden och väller ut på sidorna, det skapar en tredimensionell känsla.
Medan årstiderna växlar så är det nästan alltid något som blommar. En blandning av lövfällande och vintergröna växter gör att trädgården är i ständig förändring och aldrig blir grå.
– Jag har velat skapa en inramning. Men nu för tiden lägger jag inte så mycket tid på trädgården, kanske en till två dagar i månaden, säger Monika Gora.
Husets bottenvåning ligger en halvtrappa upp. För att minska avståndet gjorde Monika Gora med hjälp av arkitekten Agneta Hahne för nio år sedan en utbyggnad till huset.
– Vi gjorde tre ritningar innan vi bestämde oss för hur det skulle se ut.
För att harmoniera med övriga huset beslöt hon att fönsterna i utbyggnaden skulle vara likadana som i resten av huset.
– De är inte enkla, skulle jag bygga ett nytt hus skulle det inte vara med spröjsade fönster. Det här huset är inte så praktiskt men det är också en del av charmen med det.
En fördel med de stora, vackra fönsterna är att de inte bara släpper in mycket ljus utan också gör att trädgården omsluter rummet från tre vinklar. Från huset går en trappa ner till uterummet på marknivå och därifrån är det bara att öppna altandörren och gå rakt ut i trädgården.
– Förut upplevde jag att huset var som en borg, säger Monika Gora.
Uterummet är luftigt med en stor rumsgran i centrum och inrett med de färgglada sittkuddarna Fatboy.
– Jag gillar inte när de är för statiskt och dessa kuddar är jätteenkla att flytta och fungerar lika bra utomhus som inomhus.
Att inreda flexibelt rimmar bra med Monika Goras inredningsfilosofi. Om man bortser från det väggfasta möblemanget, som bokhyllor och köksskåp, så byter övriga möbler ofta plats.
– Det är lite som en campingplats, eller en scen, säger Monika Gora och skrattar.
Ibland flyttar hon möbler till kommande fester och när väl festen är över så märker hon att hon trivs med att ha det möblerat på ett nytt sätt.
– Huset är också min arbetsplats, det behöver inte vara statiskt.
Monika Gora tror att hennes yrke som landskapsarkitekt påverkar hennes inredning, både i hemmet och i trädgården.
– Jag är inte så jättepillig utan tar större helhetsgrepp kring rummen både ute och inne.
En viktig sak när hon skapade trädgården var att låta den omsluta hemmet genom att plantera många buskar och träd. Murgröna ger de andra växterna en fondvägg och skapar på så sätt djup.
– Jag ser hemmet som en privat zon medan trädgården är mer exponerad för världen.
Hur hon kopplar ihop utomhus och inomhus är ständigt närvarande för Monika Gora. Utöver utbyggnaden, som skapat nya trädgårdsrum på båda sidor där man lätt kan umgås, tycker hon att balkongen och carportens tak gör det enklare att vara ute även när vädret inte är på hennes sida.
– Jag tycker om allt som gör det enklare att komma utomhus, säger Monika Gora.

Monika Gora tipsar

Favoritväxt: ”Schweriini-tall, den är väldigt ovanlig. Barren är tunna, långa och mjuka. Trädet ger ett luftigt och ljust intryck men kan bli rätt hög.”
Bra marktäckare: ”Kaukasisk förgätmigej, den blommar mycket och skapar ett hav av blommor”.
Bra klätterväxt: ”Murgröna, den klättrar på allt och har fin mörk färg”.
Byggår: 1932.
Storlek: cirka 150 kvadratmeter.
Trädgård: Ca 1000 kvadratmeter.
Om: Monika Gora flyttade hit 1997 då huset genomgick flera renoveringsprojekt. ”Men efter några år tappar man lätt orken, det är en del jobb är kvar. Men nu kan jag se charmen med att ha kvar originaldörrar som inte är fixade utan skavda, jag kan tycka om att det finns spår av något som inte är färdigställt”, säger Monika Gora.
Vem: Monika Gora, 55 år och dottern Iris Gora, 14 år.
Gör: Landskapsarkitekt och konstnär, har gjort flera kända och synliga skulpturer i Malmö, bland annat Jimmys i Pildammsparken, och Glasbubblan, ett orangeri i Västra hamnen, samt ”La Familia” på sjukhusområdet i Malmö.
Favoritplats i hemmet: ”Uterummet, det är rymligt, stort och flexibelt vad man kan använda det till. Det är nästan frikopplat från resten av huset, som ett annex och sedan gillar jag verkligen närheten till att komma ut”.
Favoritplats i trädgården: ”Uppfarten under carporten, där kommer kvällssolen, och man kan sitta och grilla om det är dåligt väder. Men jag har svårt att välja en plats i trädgården, jag tycker om att följa solen”.
Monika Goras trädgårdstips: ”Hugg inte ner träd och buskar när du köper en trädgård utan låt det vara en säsong och se hur det växer och vilken betydelse de har i trädgården”.
Gå till toppen