Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Humorrösten vaskar skämt i forskarvatten

Jesper Rönndahl är den skånska humorrösten som skojar så roligt om vetenskap i P3 att han förra året blev utsedd till Årets folkbildare på Radiogalan. Nu fyller han 35.

”När andra köpte musikskivor köpte jag humorskivor.” Radio- och tv-komikern Jesper Rönndahl blev tidigt en humornörd.Bild: Per Larsson
Det är något med skånskan. Ända sedan Hasse Alfredsons dagar har dialekten varit gångbar i humorsammanhang, och senare års våg av skånska ståuppare har gjort det ännu tydligare. För komikern och Veberödspågen Jesper Rönndahl är dialekten helt klart en del av hans komikeridentitet.
Men det är vetenskap som är den röda tråden. Han har skojat om fakta ända sedan han började på Studentradion i Lund, och så har det fortsatt i P3, där han har hörts i humorproduktioner som ”Hej Domstol!”, ”Pang Prego”, ”Morgonpasset”, och nu senast i ”Institutet”.
– Det är intressant att få veta saker som folk har tagit reda på. Men framför allt finns det en humor i vetenskapen som är så himla rolig. Folk forskar på så knasiga saker, ibland behöver man inte ens hitta på.
Jesper Rönndahl ser genuint glad ut för det allra mesta, vare sig han ståuppar, tävlar i ”På spåret” eller som nu, när han sitter i Humlegården och pratar om det Nobelprisbelönade extremt starka materialet grafen, som Bill Gates lär komma att tillverka en ”superkondom” av.
Hur får du tag på material till skämten?
– Jag läser jättemycket tidningar, kollar på olika program och pratar med forskare.
En ganska seriös research?
– Ja, absolut! Det kan man kanske inte tro, men för att hitta ett guldkorn måste man vaska i ganska många kubikmeter forskarvatten.
Jesper Rönndahl växte upp på landet och kände först inte till att komiker var ett yrke, men blev tidigt en humornörd och visste hur man formulerade sig roligt. När jämnåriga köpte musikskivor köpte han humorskivor med Monty Python och Hasse & Tage.
– Så jag hade ingen musikidentitet. När jag flyttade till Lund var indiepopvågen stor och många kända band kom därifrån, och det var svinviktigt att folk skulle vara indie. Men jag hade ingen aning, jag lyssnade ju inte på någon musik. Så humorn blev väl min grej, nästan utan att jag visste om det.
Vetenskapsvitsarna kom han in på via Anders ”Ankan” Johansson från humorduon Anders & Måns. Ankan var en förebild och senare vän och kollega i flera krogshower. Att skoja om fakta kan göra nytta. Allra gladast blir Jesper Rönndahl när lärare kommer fram och säger att de har inspirerats av honom i sin egen undervisning. Vetenskapskollen kom också väl till pass förra året, när han tävlade i ”På spåret” och tog sig till en andraplats tillsammans med journalisten Elisabet Höglund.
Vad hoppas du av livet framöver?
– Nu har jag det så gött så jag hoppas att det fortsätter så här. Att jag får göra en show då och då, något roligt radioprogram, och kanske göra något mer på tv. Det tycker jag är roligt.
Några andra livsprojekt?
– Blir jag svinrik någon gång vill jag ha ett hus som kan förvandla sig till ett fordon eller som kan flyga iväg, eller någonting sånt. Ända sedan jag lekte med Transformers som liten har jag haft en fascination för saker som kan förvandla sig till andra grejer. Det är det coolaste som finns.

35Jesper Rönndahl

Gör: Radio-, tv- och ståupp-komiker. Har det senaste året turnerat med sin egen föreställning ”Hej framtiden!”.
Bor: Stockholm.
Familj: Sambo.
Aktuell: Fyller 35 år den 27 juni.
Firar: ”Eventuellt jobbar jag. Kanske utomlands, kanske på ett flygplan, kanske hemma. Så knasigt kan det vara.”
Om att fylla 35: ”Jag har trivts i alla åldrar. Det känns som att jag har fått göra roliga grejer i alla tider, och jag är på ett ställe där jag vill vara. Hade det inte varit så hade jag säkert känt mig stressad.”
Egenskaper jag stör mig på hos andra: ”När folk inte kommer i tid.”
Gör mig glad: ”Enkla grejer som öl och kompisar.”
Gå till toppen