Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bron skor sig i brons

Nils Poppes kängor, Git Gays pumps och Edvard Perssons tofflor. Nitton par skor i brons står nu placerade på Davidshallsbron i Malmö.

Konstnären Åsa Maria Bengtsson har noga valt skor efter vilken artist de representerar. Skorna är även vända mot olika platser som förknippas med ägarna. Till exempel pekar skådespelaren och regissören Nils Poppes skor mot nuvarande Hipp där han spelade i flera revyer och operetter. Hans skor är ett par militärkängor.
– Han hade en rollfigur som hette Soldat Bom. Det var det jag kände till mest om Poppe, säger Åsa Maria Bengtsson.
I en del fall har hon fått hjälp av anhöriga. Tre par skor är gjorda efter originalskor som hon har fått låna, bland annat cirkusdirektören Trolle Rhodins. Git Gays guldfärgade skor pekar mot dåvarande nattklubben Trocadero.
– Hon var ju primadonna och höll till mycket där.
På torsdagen klockan 17 invigs minnesmärket med bland annat invigningstal av kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och trolleri. Åsa Maria Bengtsson ska också säga några ord.
Minnesmärket består även av en röd ”matta” i granit som går över bron och sedan viker ned mot kanalen, samt en ljusprojektion kvällstid.
Gå till toppen