Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Pildammarna i mitt hjärta

Trots hotande regnmoln på onsdagskvällen gav sig Malmöborna ut för att sjunga allsång. Och det bjöds ett smörgåsbord av stilar, röd sång i Folkets park, feminism på Pildammsteatern och klassiska sånger vid havet i Limhamn. Gemenskap i sommarnatten är nämligen den nya melodin.

–Allsång är absolut en trend och jag tror det är en motreaktion. Nu när vi kan konsumera allt mer kultur ensamma på vår kammare så törstar vi efter gemensamma upplevelser i stunden. Sådant som vi upplevde som barn, säger Thomas Olsson som är musikvetare och musiksociolog på Lunds universitet.
Enligt honom genomgår allsången en föryngring. En gång i tiden var allsång en grupp personer i medelåldern som sjöng visor av Evert Taube. I Pildammsparken i går kväll var allsång också trendkänsliga ungdomar skrålandes till Veronica Maggios Sergels torg.
–Allsången är en del av en större nostalgitrend. Den började bland annat med Håkan Hellström. Han pratade om den svenska visan som inspiration. När han börjar prata om hur bra Olle Adolfsson är, då hänger hans fans på, säger Thomas Olsson.
Thomas Olsson radar upp fler tecken, retrofik, skägg och hemmafrustrender. Kulturyttringar som inte Malmö är ensamma om.
Varför har just Malmö tre väldigt olika typer av allsångsevenemang på en och samma kväll?
–Vi har sett att Folkets park mer och mer gått tillbaka till sina rötter och hela Malmös sommarscen är väldigt genusmedveten. Jag tycker det är väldigt spännande. Men framförallt handlar det om storlek. Det behövs en kritisk massa för att både dra publik både till en helt vanlig allsång och till kvällar med mer nischad och politisk musik.

Måsten på en allsångskväll med...

Lasse Bergrensson, vid havet i Limhamn
All you need is love, Beatles
Kalle på spången, Lasse Dahlquist
Ta mig till havet, Peter Lundblad
Pontus Stenkvist, politisk allsång i Folkets park
Kungens man, Björn Afzelius
Barn av vår tid, Nationalteatern
Luffaren, Joe Hill
Josefine Johansson, Girls gone allsång i Pildammsteatern
Bra vibrationer, Kikki Danielsson
Du måste finnas, Helen Sjöholm
Dansa pausa, Panetoz
Gå till toppen