Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Så påverkas spelarna av ramadan

Fotboll eller religion? VM sätter de muslimska spelarna på hårt prov när fastemånaden ramadan inleds.

För första gången sedan 1986 infaller ramadan under ett fotbolls-VM. Den inleds den 28 juni, då de första åttondelsfinalerna spelas, och fortsätter en månad.
Då ska muslimer avstå från att äta och dricka så länge som solen är uppe. En utmaning för religiösa spelare som belgiske Marouane Fellaini och franske Karim Benzema.
– Jag tror det kommer bli riktigt jobbigt för dem, säger Erdal Rakip, som tror att de flesta muslimska spelarna ändå väljer att inleda ramadan efter VM istället.
Erdal Rakip, med rötter i Turkiet, står inför liknande problem själv. Malmö FF har både allsvenska matcher och Champions League-kval under ramadan.
– När jag spelade med juniorlaget fastade jag. Men nu ska jag försöka ta en startplats i A-laget, det kommer inte att gå då.
Istället kommer den 18-årige MFF-talangen att göra så gott han kan.
– Jag får fasta på lediga dagar. Och har vi dagar med lättare träningar kan jag kanske fasta då också. De dagar jag missar får jag ta igen i november, när säsongen är över, säger Rakip.
Ramadan och fotboll har ställt till det för spelare tidigare. 2010 fick Ali Karimi sparken från sin iranska klubb Steel Azin för att ha struntat i fastan. När Frank Rijkard tränade turkiska Galatasaray för fem år sedan förbjöd han sina spelare att fasta under ramadan.
2011 straffades tre spelare i Frankfurt för att ha fastat i hemlighet. Det ledde till att Tysklands muslimska råd började uppmana spelare att skjuta upp fastan till efter säsongen.
De flesta muslimska VM-spelarna väntas också skjuta upp fastan till efter mästerskapet. Mesut Özil är en som gör på det viset.
Men det finns undantag, som Elfenbenskustens mittback Kolo Toure.
– Det är fantastiskt hur ramadan kan göra en riktigt stark, säger han till Daily Mail.
– Men man behöver disciplin och vara noga med att äta och dricka rätt. De första fem dagarna är svåra, efter det anpassar sig kroppen och man känner sig lycklig.
Fastan för VM-spelarna blir dock något enklare av att solen i Rio de Janeiro bara är uppe i runt elva timmar, att jämföra med sjutton arton timmar i Sverige.
– Å andra sidan är det ju väldigt mycket varmare i Brasilien än här. Det kommer bli svårt att prestera på topp, säger Erdal Rakip.

Ramadan och fotboll

Ramadan försämrar generellt prestationsförmågan ordentligt, enligt en studie på det idrottsmedicinska centrumet Aspetar i Doha, Qatar. För att ändå maximera förutsättningarna krävs noggrannhet på fyra områden:
1 Mat. En idrottare behöver tre stora mål mat om dagen. Muslimer äter två gånger under ramadan, före soluppgången och när solen precis har gått ner. Här är det viktigt att man äter mat med mycket näring.
2 Dryck. Att dricka små doser ofta rekommenderas. Men det leder till avbrott i nästa punkt: sömnen.
3 Sömn. Muslimska fotbollspelare har ofta sömnproblem under ramadan. Inte minst för att man behöver gå på toaletten för att kissa eller för att dricka mer vatten. Att få in två mål mat medan solen är nere innebär mindre sömn.
4 Träning. Träningspassen behöver anpassas efter matintaget, så att man använder energin på rätt tid på dagen.

Några av VM-stjärnorna som berörs av fastemånaden

Sami Khedira, Tyskland

Karim Benzema, Frankrike.

Mesut Özil, Tyskland

Admir Mehmedi, Schweiz

M Fellaini, Belgien

Bacary Sagna, Frankrike

Kolo Toure, Elfenbensk.

M Sakho, Frankrike

Wakaso Mubaran, Ghana

P Senderos, Schweiz

Gå till toppen