Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Veckans vintips: Fågelsång i flytande form

Den stora semesterperioden är på G. 

Jag är inte den som uppmanar till ett extra glas. Men jag stimulerar gärna till glädje. Och glädje kan vara att dela vinös njutning med dem man tycker om, och dem skall man fägna med ett glas som väcker sinnena som vore det fågelsång i flytande form.

Kanske är det någon vecka kvar till ledigheten. Passa på och beställ hem något gott– och som dina vänner troligen inte provat från beställningssortimentet – beställningssortimentet behöver inte vara dyrt! Eller handla som vanligt på Bolaget och låt glaset dofta så där extra gott som det gör den allra första semesterdagen!
 

2012 Clay Station Viognier, 22228, 99 kr

Druvan är den vita viognier som gjort rhônska Condrieu berömt men vinet kommer från Kalifornien. Viognier är inte särdeles syrarik men å andra sidan ytterst smakrik och vinerna blir ofta, förutom ganska alkoholstarka, persikofruktiga och ibland till och med blommiga. Detta vin är användbart inte minst till stekt fisk, uppskuret, kyckling och måttligt kryddat fläsk.
 
 
 

2012 Arinto by Quinta de Chocapalha, best nr 73109, 101 kr

Arinto är en äktportugisisk grön druva som brukar blandas med i portvin. Men vinet kommer inte från portvinsland i norr utan från Lissabonområdet i söder. Ett knastertorrt vin med hög syra och små stråk av tropisk frukt och med små aningar av fat. Kräver mat. Den som vill kan lagra vinet, det kommer att utvecklas i flera år.
 
 
 

2013 Grande Recolte Rosé, best nr 75286, 99 kr

En härligt provençalsk, ljust laxrosa rosé som jag tycker att en idealisk rosé skall smaka: torrt, elegant fruktigt med en doft av aprikoser och örtiga övertoner. Passar bra till allt ifrån drink utomhus över sallader till halstrad fisk och inte minst en härlig fisksoppa med aïoli. Jag gav vinet fem hästar vid stora rosétestet i maj så det är värt att vänta på!
 
 

2013 Côtes-du-Ventoux, best nr 83179, 79 kr

Vinhuset Delas är mest känt för sina röda syrahbaserade viner från norra Rhône men gör även vin från södra Rhône som detta vin från appellationen Ventoux. Det är ett ungt, frejdigt och rättframt vin som med sin must, örtighet och lilla eldighet är som gjort för en fin grillfest
 
 

2011 Jacobsdal Pinotage, 22055, 105 kr

Egentligen tycker jag att detta rökiga och nästan tjockt smakrika syafrikanska vin är för tungt för en sommarkväll. Men det beror på att vi tänker oss att sommarkvällen är ljum och ljus medan den i verkligheten, som bekant, kan te sig helt annorlunda. Rusta dig för en regnvåt afton och ha något mustigt att äta och ha då denna mörkbäriga och kryddiga flaska i beredskap. Finns i lager på fyra Bolag i Malmö och på Nova i Lund.
Gå till toppen