Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Så maxar du veckan på Roskilde

Vilken camping ska man välja och vad gör man med jobbiga tältgrannar? Fantasterna Filip Beijers och Linus Bjarnelos tipsar för en maxad festivalvecka.

Malmöiterna Filip Beijer, 24 år och Linus Bjarnelo, 25, ser fram emot den här veckan hela året. De tipsar om stövlar, presenning och sköna tältstolar. "Fast efter ett par dagar brukar de vara försvunna. Då är det pizzakartonger som gäller", säger Linus.Bild: Albin Brönmark
– Det är ju inte det att man går runt resten av året och är olycklig. Men jämfört med känslan när man är på Roskilde så jo, kanske allt annat är deprimerande, säger Linus Bjarnelo.
Han och Filip Beijer lever och andas festival, och driver tillsammans Festivalpodden. Roskilde är deras stora favorit.

– Frihetskänslan är starkast här. På svenska festivaler ser man vakter köra runt på fyrhjulingar. I Roskilde ser man poliser som dansar och bär besökare på ryggen. Det känns i luften att alla volontärer och 80 000 besökare längtat hela året. Och jag är frälst i Roskildes urinlukt, säger Filip Beijer.

De större akterna börjar först på torsdag men Roskildefestivalen startar nu på söndag. Filip och Linus åker på lördag. De vet var de vill sätta upp sitt camp, och börjar köa till campingen imorgon eftermiddag, för att ingen annan ska hinna före.

– Sen börjar det psykologiska spelet. Man vill ha en bra position när det är dags att springa in klockan sex på morgonen, när det öppnar, och helst inte hamna mitt i boskapskön som det blir till senare under natten, säger Linus.

De gillar årets program. "Lagom" mycket de vill se, inte för många krockar. Men när det gäller Roskildes sätt att headlina är de allt annat än nöjda.

– Åtta av åtta headlines är män, och inga kvinniga akter på stora, Orange scenen. Varför headlinar de inte några av sina stora kvinnliga bokningar? Trött och ruttet av Roskilde. Medan Northside i Ålborg för ett par veckor frontade med mest kvinnliga, som Lana Del Ray, Robyn och Mø och sålde slut, säger Linus Bjarnelo.

De två, liksom många andra, har de ifrågasatt det här på Twitter och Facebook, men de är inte nöjda med de svar festivalen lämnat.

– De svarar sånt som att det knappt finns några kvinnor inom hiphop eller metal, men det stämmer ju inte. Googla lite bara så inser du att det finns massa kvinnor i den tidigare så mansdominerade hiphoppen. Jag tror inte de bryr sig helt enkelt, säger Filip Beijer.

Förutom den aspekten så finns det i princip inget de ogillar med Roskilde. Årets höjdpunkt, trots att det om prognoserna håller i sig ser ut att bli en blöt tillställning.

– Det bästa som kan hända är att vi slipper regn. Jag gillar inte regnkläder, säger Linus.

Filip däremot packar alltid rejäla regnkläder. Hans bästa-scenario rör nåt annat.

– Att jag träffar Haim, blir accepterad som deras fjärde syrra och får följa med dem på turné.

TIPS: håll käften ren

Hur ska man tänka när man väljer campingområde?
Linus: – Jag bodde en gång en natt på East och det räckte. Där är ett annat slags kaos. Men om man gillar att lyssna på dubstep hela nätterna så kommer man trivas. Där är många unga, massor av danska killgäng och studenter. Vill man kunna sova lite ibland så ska man välja West.
Hur sköta hygienen bäst under Roskilde?
Filip: – Skippa dusch och satsa på våtservetter. Alla är äckliga och ingen bryr sig. Om man vill duscha, gör det redan på torsdagen, innan det är för mycket folk. Men borsta tänderna varje dag, det är viktigt psykologiskt. Är käften fräsch så är resten fräsch.
Hur slippa vakna i ett överhettat tält och må illa?
Filip: – Ser det ut att bli en solig morgon så är ett tips att ta med sig sovsäck och luftmadrass till en av alla agoror, stora tält vid pelarna. Där är det massor som sover, skugga och mer frisk luft och det är mysigt att vakna med en massa främlingar.
Hur bonda med campinggrannarna?
Linus: Gå dit och dela en öl. Tveka inte, bara storma in. Släpp alla sociala spärrar.
Hur undvika jobbiga grannar?
Linus: Ignorera om det hjälper. Är de dryga kan du vara dryg tillbaks, på festival kan man bli nån annan än den man egentligen är. Om de har en stor stereo med skitmusik så är tipset att sno deras bilbatteri. Men det är 99 procents chans att du kommer ha bra grannar.
Var kan man ladda mobilen?
Linus: Jag fick en portabel laddare i julklapp, just för Roskilde, jag ska testa den. Det finns portabla laddare att köpa där, men de kostar typ 260 danska och man måste ladda själva laddaren. Jag är skeptisk. Bäst är att gå till en av alla vanliga laddningsstationer, fyra på morgonen när det är tomt.
Hur stå emot eventuellt regn?
Filip: 2007 var det outhärdligt, det regnade mer den veckan än på ett genomsnittligt år i Danmark. Sedan dess packar jag galonställ, underställ och stövlar. Och presenning är ett absolut måste. Tänk inte att du kan köpa stövlar där, för de tar slut direkt.

Roskildefestivalen

Öppnar på söndag. Spelningarna inne på festivalområdet startar på torsdag och bland årets bokningar finns bland andra Rolling Stones, Lycke Li, Mø, Outkast, Stevie Wonder, Drake och Icona Pop.

Tre spelningar Linus ser fram emot

1. Major Lazor. Ett grymt band och de spelar klockan ett på lördag natt, det blir peaken på festivalen. 

2. Icona Pop. Jag har snöat in på dem fullständigt. Det är stort att vi har ett så coolt band från Sverige, som erövrar världen. 

3. Heim. De är coola. 

Tre spelningar Filip ser fram emot

1. Haim. De är så jävla bra, jag känner mig som en tonåring och vill samla affischer. Helst vill jag få bli med i bandet och turnera med dem. 

2. Future Island. De står för årets bästa skiva och har en väldigt karismatisk sångare. 

3. Arctic Monkey. På grund av nostalgi. 

Läs alla artiklar om: Festivalsommaren 2014
Gå till toppen