Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Hon slår upp porten till sitt eget privata paradis

Imorgon öppnar Tusen trädgårdar för allmänheten. Trädgårdsdesignern Maria Dremo Sundström i Södra Sandby är en av dem som slår upp porten.
– Det är payback-time. Jag har fått så mycket inspiration av andra, det är dags att betala tillbaka.

Ett körsbärsträd, två pilar och de höga träden som omgärdar trädgården blev avgörande när Maria Dremo Sundström och hennes familj köpte huset i Fågelsång för tio år sedan. Men först sex år senare vaknade trädgårdslängtan på allvar. Maria Dremo Sundström funderade, plöjde trädgårdslitteratur och ritade upp en plan. Sedan gick det fort.
Blandhäckar grävdes upp och ny tuja planterades för att möta den befintliga tujahäcken och bygga enhetliga väggar. Maria Dremo Sundström skapade rum med avskiljande häckar och buskar och anlade rabatter, från den cirkelrunda gräsmattan ut mot skuggpartierna i trädgårdens utkanter. Precis som för hennes förebilder, trädgårdslegendaren Ulla Molin och trädgårdsarkitekten Heidi Palmgren, är form och struktur A och O för Maria Dremo Sundström.
– En trädgård utan plan är som ett hus utan planlösning. Jag vill att trädgården ska vara vacker året om. Därför har jag medvetet satsat på vintergrönt och växter med vackra former. Det tog två–tre år att bygga grunden till det vi har idag – jag blir lite besatt. Sedan har resten fått växa fram.
Den ursprungliga planen för trädgården har hon i stort sett hållit fast vid. Bara årets projekt, en sittplats under det stora körsbärsträdet, har tillkommit. Ett cirkelrunt trädäck ska så småningom ramas in av ligusterklot, strutbräken, vintergröna och prydnadsgräs.
– Det var så varmt förra sommaren och jag upptäckte att vi behövde en skuggig sittplats.
I Maria Dremo Sundströms trädgård finns ingen plats för excesser eller rariteter. Växtvalet är begränsat, med en vintergrön stomme och få, utvalda perenner med blomning i lila, vitt och lime.
– Jag är jättedisciplinerad. Jag åker aldrig till plantskolan och impulshandlar. Trädgården måste vara praktisk och funktionell, det är jätteviktigt för mig. Jag har satsat på väl beprövade växter som trivs här, robusta grejor som finns överallt. En oansenlig kantlobelia kan till exempel bli fantastisk när man sätter många i en kruka. Jag gillar masseffekt och jobbar mycket med repetition. Växter ska komma igen på olika ställen, det skapar harmoni.
Det mesta trädgårdsarbetet sker på våren och försommaren.
– Resten av året gör jag inte mycket. Jag är lite av en latmask. Förra året gjorde jag inga större projekt i trädgården. Jag hade ingen lust, och det är viktigt att ha lust till sin trädgård.
– Det viktiga för mig är att trädgården ska ge lugn och energi. Jag vill kunna komma ut här och bara andas och må bra.
Runt den stora studsmattan bakom magnolian, som vuxit från buske till fem meter högt träd, har Maria Dremo Sundström planterat en låg bokhäck. Där ska det så småningom byggas ett litet växthus, mer till lust än för odling.
– En tomatplanta eller två blir det kanske. Men jag är ingen odlare. Jag vill mest kunna sitta där och njuta, säger hon med längtan i rösten.
– Förra sommaren sa jag till barnen att jag skulle räkna hur många gånger de faktiskt hoppade på studsmattan. Sedan tog hoppandet en väldig fart.
Sedan en tid tillbaka är trädgård Maria Dremo Sundströms heltidssysselsättning. För ett år sedan bröt hon upp från jobbet som civilekonom på Sony Mobile, och sedan i höstas arbetar hon som självlärd trädgårdsdesigner.
– Det känns helt rätt. Och jätteroligt, och spännande.
Rita en plan. En trädgård utan plan är som ett hus utan planlösning.
Plottra inte. Stora sjok ger vackrare effekt än en enstaka planta.
Satsa på form och vintergrönt. Då är trädgården vacker året om.
Repetera. Håll samman trädgården genom att låta växter komma igen i olika planteringar.
Våga plantera träd.

Tusen trädgårdar

Under sju timmar på söndag 29 juni, klockan 10–17, står uppemot tusen trädgårdar i hela Sverige öppna för allmänheten.

I Skåne finns närmare 200 trädgårdar att botanisera bland.

På www.tradgardsriket.se kan du läsa var de finns.

Läs mer

Maria Dremo Sundström bloggar på almbacken.blogspot.se

Gå till toppen