Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Pvc-rör och morötter skapade musik

Ta ett tio centimeter långt plaströr, borra hål i röret och tejpa en bit folieplast för den ena mynningen. Och vips, du har en liten flöjt.
Är ni flera kan ni bilda en flöjtorkester.

Tipset kommer från Skrotorkestern. Tillsammans med ett 50-tal barn byggde de på lördagseftermiddagen i Stadsparken instrument bestående av plaströr, gummislangar och ris.
När byggandet var klart framförde de en livfull konsert på scenen invid lekplatsen.
– Vi är fyra orkestermedlemmar som spelar musik för barn och bygger musikinstrument tillsammans med dem. Instrumenten framställs av byggmaterial och annat bråte som man kan hitta eller få gratis, säger Anna Cederquist som är en av orkestermedlemmarna.
Bland de unga instrumentbyggarna finns Matilda Bauer, 5 år, som rest från Skellefteå till Lund för att hälsa på sin mormor. Av ett tio centimeter långt plaströr, tejp och plastfolie som fungerar som ett membran, har Matilda gjort sig en egen kazoo.
– Den låter bäst om man ljudar i den, säger hon och ger ett rejält ljudligt smakprov på vad hon kan åstadkomma med plaströret.
På scenen har Skrotorkestern radat upp sina instrument. Där finns en gitarr som gjorts av en vattenkanna, slaginstrument framställt av olika längder avloppsrör och morötter som någon borrat hål i. Och så finns där en speciell gitarr, dobro, som tillverkats av en uttjänt, gammal attachéväska.
– Och så har vi ett instrument som låter förfärligt, som en säckpipa. Det är ett rör som jag bara blåser i, säger Anna Cederquist.
Efter en timmes instrumentbyggande var det dags för konsert. Under ledning av Anna Cederquist placerade sig ett 50-tal unga, helt nya orkestermedlemmar, sig på golvet nedanför scenen. Inför premiären hade några av barnen för säkerhetsskull sina föräldrar bredvid sig.
Och så började Lunds nya storband låta över nejden. Till stor glädje för framför allt dem själva, men också för tillrest publik.
Skrotorkestern startade 2010 och spelar framför allt olika former av musik för barn. Medlemmarna är bosatta i Malmö och Lund.
– Vi är musiker och musikpedagoger med alldeles för många universitetspoäng för att spela på morötter och pvc-rör, skrattar Anna Cederquist. Men det är kanske det som behövs för att man ska kunna bygga sådana här instrument.
Under stora delar av våren var Skrotorkestern engagerad i Staffanstorp i något som heter Skapande skola-projekt. Tillsammans med samtliga barn i förskolorna upp till årskurs tre tillverkade, övade och framförde Skrotorkestern musik.
Gå till toppen