Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Åsiktsmarknad lockar besökare från alla läger

Politikens Kiviks marknad, fnyser kritikerna. Rosémingel för eliten. Och ett våldsamt slöseri med skattepengar.
Olof Palme i Visby, den 31 juli 1981.Bild: Andi Loor / TT (arkiv 1981)
Entusiasterna svarar: Vad är det för fel med en arena för att torgföra åsikter och knyta kontakter?
Ett äkta demokratitorg!
Politikerveckan i Almedalen har vuxit så det knakat sen den där julidagen 1968 då utbildningsminister Olof Palme körde ner från familjens sommarhus på Fårö och klev upp på ett lastbilsflak och talade till folket.
”Socialdemokratin – Framtidsgarantin”, stod det på banderollen. Den skulle Stefan Löfvens kunna återanvända i år.
Efter nazisternas tjuvstart i går drar det riktiga Almedalsjippot igång i dag.
Som vanligt slår Almedalen rekord. 25 000 besökare väntas till Visby för att delta i totalt 3 300 evenemang.
Ett valår som detta dras alla som flugor till en sockerbit till åsiktsmarknaden på Gotland: Politiker, lobbyister, folkrörelsefolk, storföretag, miljöorganisationer, kommuner, landsting och hundratals journalister som ska bevaka alltihop. Den som vill göra sin stämma hörd får skrika högt. Massor av spännande seminarier och rapporter kommer att drunkna i bruset.
Visst dricks det ett och annat glas bubbel och tuggas lite snittar på Visbys bakgårdar. Men ryktet om lyxfasoner och festande är betydligt överdrivet. En del av besökarna får åka till Gotland som ett slags belöning av sina arbetsgivare. De flesta arbetar hårt.
Vart och ett av de åtta riksdagspartierna har varsin dag i Almedalsparken. Men sin vana trogen kommer de garanterat att göra sitt bästa för att stjäla strålkastarljuset från varandra med braskande utspel.
För att pränta in sitt favoritargument – ”vi är det enda riktiga regeringsalternativet” – anordnar alliansen dessutom ett gemensamt utbud på Wallers terass. Där kan exempelvis den som vill bli bjuden på smörrebröd med pulled pork från Hovra Gård och syltade gotländska betor av landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) eller prata pappamånader med jämställdhetsminister Maria Arnholm (FP).
Först ut av partiledarna att hålla tal från stora scenen i kväll blir S-ledaren Stefan Löfven. Han seglar i medvind mot valet den 14 september. Därför sitter han nog still i båten. Det skulle förvåna om Löfven lanserar någon helt ny idé som riskerar att reta upp någon väljargrupp.
Måndagen tillhör Kristdemokraterna. Göran Hägglund kämpar för att hålla KD kvar i riksdagen och alliansen vid makten. Han är i desperat behov att profilera sig. Sommaren 2009 hävdade han att KD företräder ”verklighetens folk”. Ingen förstod vad han menade.
Men SD-ledaren Jimmie Åkesson tyckte uttrycket lät bra och har på senare år gjort det till sitt. På tisdag håller han sitt tal. Veckans lågoddsare: Åkesson hävdar att ”verklighetens folk” vill stoppa invandringen.
Åsa Romson företräder Miljöpartiet på scenen på onsdag. Men språkrörskollegan Gustav Fridolin är enligt Politikerveckans officiella statistik den partiledare som deltar i flest evenemang under de åtta dagarna: 21 seminarier, debatter och annat.
Fridolin delar den topplaceringen med Gudrun Schyman, vars Feministiskt initiativ inte har någon egen talardag, eftersom partiet inte finns i riksdagen. Men Fis rosa logga kommer ändå att synas lite här och var. Manifestationen där Schyman brände sedlar på en grill i hamnen 2010 är redan en Almedalsklassiker.
Fredrik Reinfeldt deltar enligt statistiken bara vid tre evenemang. Men i kraft av att vara statsminister får han ändå maximal uppmärksamhet, inte minst för sitt tal på torsdagskvällen.
Moderaterna och alliansen ligger pyrt till i opinionsmätningarna. Det borde bädda för ett nytt smaskigt vallöfte. I fjor lanserade Reinfeldt YA-jobb (lärlingsjobb) och vred dessutom ett vapen ur motståndarnas händer genom att lova sänka avgifterna till a-kassan.
Samtidigt har Reinfeldt allt mer gjort försiktigheten till sitt varumärke. Räkna med mer av ”sunda offentliga finanser” och ”arbetslinje”.
Fredagen är Vänsterpartiets och Jonas Sjöstedts dag. Det var i Almedalen 2011 som Sjöstedt utmanade Lars Ohly om partiledarskapet. Nu drömmer hela partiet om en ”Sjöstedt-effekt” i september – och ministerposter i en S-ledd rödgrön regering.
Folkpartiledaren Jan Björklund talar på lördag. I fjor var han föremål för oblygt frieri från Stefan Löfven, men nobbade iskallt. Efter vänstervindarna i EU-valet i maj med framgångar för MP, V och Fi ligger Löfven nu lågt med tankarna på ett framtida samarbete med FP.
Liberalerna gjorde ett starkt EU-val. I Visby kommer Björklund att tala om skolan och kärnkraften – och om vilka bra kompisar de är i alliansen.
Sista söndagen i veckan är nitlotten. Då har många besökare redan åkt hem. Till och med vi journalister börjar bli lite matta och det börjar kännas lite avslaget i Visby.
Enligt arrangörernas roterande schema är Centern sist ut i år. Otur ett valår som detta. Partiet balanserar runt riksdagens fyraprocentsspärr och behöver all uppmärksamhet det kan få.
I fjor tog Annie Lööf ett retoriskt grepp genom att tala så långsamt och så fyllt av konstpauser att nästan ingen uppfattade att hon ville beskatta giftiga kemikalier. ”Annie Lööf ville vagga Almedalen till sömns”, löd rubriken i en kvällstidning.
I år håller hon sitt tal redan vid lunchtid. Men hon bör nog ändå öka tempot om hon ska få folk att lyssna – och hinna bli klar innan det sista planet från Visby lyfter och den sista färjan till fastlandet lämnar hamnen.
Gå till toppen