Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Enighet om ökad vård för papperslösa

Miljöpartiet vill göra utökad vård för papperslösa till en valfråga.

Region Skåne var först i landet med att införa fri akutsjukvård för papperslösa. Men sedan förra året finns den rätten i hela landet.
Nu vill Miljöpartiet göra en valfråga av utökad vård för papperslösa. Efter valet kräver MP att även planerad vård ska omfattas, och att även personer som nu står utanför, som EU-migranter, ska få vården.
– Det ska inte vara så att vårdpersonal ska ställas inför etiska diskussioner hela tiden, om vem som ska få vård. Vi har blivit lite mer anständiga, men det räcker inte, sade det skånska regionrådet Anders Åkesson (MP) på ett seminarium i Öresundshuset i Visby, som Region Skåne arrangerade på söndagen.
Hans partikollega Maria Ferm är Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson. Hon påpekar att den nya lagstiftningen har inneburit förbättringar, jämfört med tidigare när bara asylsökande fick akut sjukvård. Då fick papperslösa inte subventionerad sjukvård.
– Det är skillnaden mellan liv och död. Vi vet att det finns problem och det är inte acceptabelt. Men tidigare behandlades grupper ännu mer olika.
Enligt henne är skälet till att det dröjer med att införa nästa steg, även rätt till planerad vård, att de stora partierna, Moderaterna och Socialdemokraterna, inte vill införa det. 
– Vi hoppas på en livlig debatt i valrörelsen och i Almedalen och att fler partier vill det vi vill, sade hon.
Landstinget i Sörmland har gått före och infört fri sjukvård. Maria Ferm anser att Region Skåne också borde göra det.
I diskussionen deltog representanter från läkarkåren, som förklarade att det finns stora problem med dagens lagstiftning, som slår fast att bara vård som inte kan anstå ska ges.
– Vi vill inte behöva stå och fråga vilken status man har innan man bestämmer hur en patient ska behandlas, sade Henry Ascher från Rosengrenska stiftelsen i Göteborg, som lämnade fram en kravlista från yrkesförbunden till politikerna om att sluta särbehandla människor i sjukvården. 
I Skåne fick 1072 papperslösa vård under 2013. Kostnaden blev 7,2 miljoner kronor.
Gå till toppen