Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmös 7 fulmäktigepartier om alkoholpolicy

Vi frågar hur de sju partierna i kommunfullmäktige hanterar alkohol.

1997 lämnade miljöpartisten Anders Törnblad en motion i kommunfullmäktige. Törnblad föreslog att Malmö kommunfullmäktige skulle besluta att all representation och alla sammankomster i Malmö stads regi skulle göras alkoholfria. När fullmäktige röstade fick Törnblads förslag bara två röster. 54 av 61 ledamöter röstade för kommunstyrelsens motförslag: ”att allmänt uttala sig för att tillbörlig återhållsamhet med alkoholhaltiga drycker skall iakttagas vid Malmö kommuns representation och sammankomster”.
Detta sjuttonåriga regelverk tillämpas fortfarande av Malmö stads representationskommitté. Men skattepengar utbetalas också direkt till de sju partier som har mandat i kommunfullmäktige. I år utbetalas totalt 13,7 miljoner kronor av Malmös skattebetalares pengar direkt till partierna.
Partierna har ingen redovisningsplikt kring hur partistödet används.
1. Joakim Sandell, Socialdemokraterna:
Joakim Sandell.
– Den policy vi har vid våra arrangemang är att man betalar drycken själv. På exempelvis valvakan är det gemensam mat för alla, sedan får var och en betala för den dryck man vill ha.
Såvitt du vet betalar partiet inte för alkohol?
– I så fall mycket sällan. Vid större arrangemang är grundprincipen att man betalar för sin egen alkohol. Så fungerar det till exempel när vi har pub efter jobb en fredag i månaden.
2. Jörgen Grubb, Sverigedemokraterna:
Jörgen Grubb.
– Vi har ingen skriven policy kring alkohol. Vi accepterar ett måttligt drickande. Är någon överförfriskad så får vederbörande inte vara med längre, det gillar vi inte på något sätt.
Bjuder ni medlemmar och sympatisörer på alkohol?
– Ibland när vi träffas tar någon med en bag-in-box eller ett par öl. På valvakan fick medlemmar nog ett glas vin. Vi har ingen skriven policy, men regelverket fungerar ungefär som Malmö stads. Partiet kan vid enstaka tillfällen bjuda på ett eller möjligen två glas vin eller öl.
3. Daniel Sestrajcic, Vänsterpartiet:
Daniel Sestrajcic.
– Vi har en tydlig policy som går ut på att vi inte på något sätt dricker på skattebetalarnas bekostnad. Den policyn är numera nedskriven. Vill någon dricka på en middag eller ett internat så betalar vederbörande för sig själv.
Men medlemmar får dricka, om de betalar själva?
– Vi är superrestriktiva. Varje gång det ska serveras alkohol vid partiets arrangemang ska styrelsen ta beslut. På vårt årsmöte senaste kom vi överens med krögaren om att den första delen skulle vara alkoholfri.
4. Allan Widman, Folkpartiet:
Allan Widman.
– Det är ytterligt sällsynt att det överhuvud taget dricks alkohol på Folkpartiets sammankomster i Malmö. Det sker i så fall i samband med valvaka och eventuellt vid julsammankomst. Därtill har vi vid ett par, tre tillfällen haft after work de senaste åren när det har bjudits på ett glas i anslutning till ett politiskt föredrag. Sedan har det inte sålts mer.
Men vem betalar när alkohol serveras?
– Vid valvakor vill jag minnas att man får ett paket varm mat och ett glas öl eller vin. Vill man konsumera ytterligare får man betala själv. Jullunchen som vi har haft se de senaste fem-sex åren har liknande koncept.
5. Louise Arndt, Miljöpartiet:
Louise Arndt.
– Miljöpartiet i Malmö betalar inte för alkohol vid festligare sammankomster, däremot brukar vi bjuda på mat. Vid festligheter i vår kanslilokal är det alkoholfritt.
Men det finns möjlighet att köpa alkohol?
– Det är en fråga vi diskuterar väldigt mycket, även nu i valrörelsen. Vi tycker att det är viktigt att ta hänsyn till de som av olika anledningar mår bättre av en alkoholfri miljö och är därför noga med att inte skapa miljöer där alkoholen är norm. Vi kommer i valrörelsen att vara restriktiva och föredrar att boka aktiviteter på kaféer hellre än på barer eller restauranger.
6. Patrick Reslow, Moderaterna:
Patrick Reslow.
– Den moderata kommunfullmäktigegruppen har en årlig julmiddag. Det är det enda tillfället där det i viss utsträckning serveras starksprit. Det brukar vara snaps till sillen för den som så önskar och det betalar partiet. Förutom snaps brukar det serveras ett glas öl eller vin till den som så önskar. I övrigt bekostar inte partiet alkohol. För valvaka och andra möten på restaurang tar vi en avgift.
Har ni haft en diskussion om alkoholpolicy?
– Nej. Det finns ingen skriftlig policy, men en muntlig. Vi har inte känt behov av att formalisera det här ytterligare. Alla är ambassadörer för sitt parti och väl medvetna om detta.
7. Lennart Nilsson, SPI Välfärden:
– Vi hade en julsammankomst i julas. Då ingick det en öl i julbordet. Om någon ville ha snaps fick de köpa det själva.
Förutom jul, dricker ni alkohol på partiträffar?
– Sällan, däremot dricker vi mycket kaffe. På valvakor brukar det serveras ett glas vin per person. I år räknar jag med att det går så bra att vi kan servera champagne.
Gå till toppen