Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Så mycket betalar Saab för Kockums

Saab köper ThyssenKrupp Marine System AB, tidigare Kockums.

Bild: Jenny Leyman
Inför affären har det spekulerats om att köpeskillingen skulle kunna landa på under en miljard. Sent på söndagskvällen kom facit: 340 miljoner kronor.
– Det är den köpeskilling som vi har kommit fram till. Det är alltid en förhandling mellan parter, säger Saabs presschef Sebastian Carlsson.
I ett pressmeddelande skriver Saab att transaktionens påverkan på årets resultat bedöms som "icke väsentlig". Närmare än så ville bolaget inte kommentera prislappen.
Affären var väntad, och ett resultat av en avsiktsförklaring som parterna gick ut med i april i år. Thyssen-Krupp Marine Systems AB har i dag omkring 900 anställda och verksamhet i Malmö, Karlskrona samt på Muskö. Bolaget omsatte under verksamhetsåret 2012–2013 cirka 1,7 miljarder kronor.
– Den kunskap som personalen besitter i att utveckla ubåtar är unik och det kommer att stärka hela Saab, säger Sebastian Carlsson.
Försvarsminister Karin Enström (M) välkomnar affären:
"Detta ger bra förutsättningar för att genomföra de beslut som alliansregeringen tagit om anskaffning av två nya ubåtar och satsningarna på att modernisera befintliga ubåtar", kommentar Enström.
Gå till toppen