Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

”Det negativa behöver inte ta överhanden”

Arbetsmarknadspolitiken har varit hennes yrke, konsten både hobby och terapi. Drivkraften för tidigare statsrådet Anna-Greta Leijon har alltid varit tanken på ett mer jämlikt samhälle.

”Välfärdssamhället har förändrats ganska radikalt, och det känner jag en stor oro för”, säger Anna-Greta Leijon. Foto: Jessica Gow/TT
Hon var en av stjärnorna i partitoppen, och det fanns förhoppningar om att hon skulle bli den första kvinnliga partiordföranden för Socialdemokraterna efter Ingvar Carlsson. Men så kom Ebbe Carlsson-affären, och det där rekommendationsbrevet hon undertecknade, som ledde fram till hennes avgång från posten som justitieminister 1988.
Brevet var en tabbe i en annars gedigen politisk karriär där hon i åtskilliga år hade en stark ställning som arbetsmarknadsminister. Hon är stolt över att ha varit delaktig i bygget av välfärdssamhället, och hennes personliga livserfarenhet låg till grund för en strävan efter ett jämlikt samhälle.
Anna-Greta Leijon växte upp i tjänstebostäderna på Långholmens fångvårdsanstalt på Södermalm i Stockholm, med en far som var fångvaktare och en mor som var städerska. Pappan var alkoholiserad och våldsam, ofredade sin dotter och försökte utnyttja henne sexuellt. Mamman stod för trygghet och kärlek, men var ekonomiskt beroende av sin man och fick aldrig förverkliga sina drömmar om en högre utbildning.
Senare började Anna-Greta Leijon på Sveaplans flickläroverk och fick än mer upp ögonen för människors olika livsvillkor.
– Jag såg min mammas situation, hon som i ett annat samhälle med fler möjligheter till utbildning hade haft ett annat liv än det hon fick. Att vara med och förändra samhället och göra det mer jämlikt blev en strävan.
Du har sagt att även den som har en svår uppväxt kan lyckas i livet. Hur ser du på det?
– Inte minst många av dem som har varit utsatta för sexuella övergrepp av något slag känner kanske att de aldrig kan gå vidare. Man glömmer inte sin barndom, men det negativa behöver inte ta överhanden hela livet. Jag hade mycket positivt i min barndom också, med min mamma. Det tror jag är viktigt att bära med sig.
Konst och kultur har alltid varit ett stort intresse och de flesta av hennes nuvarande uppdrag rör sig i den fåran. Hon var en engagerad Skansenchef i elva år, och har suttit i SVT:s och Moderna museets styrelser. Nu har hon styrelseuppdrag för Stockholm konst, Stockholms byggmästareförenings rotjury, ägarstiftelsen bakom Universeum samt Onsdagsklubben, ”som är en sosseförening för panschisar”.
Det socialdemokratiska engagemanget finns kvar, och Anna-Greta Leijon kommer att stå till partiets förfogande även i kommande valrörelse. Annars ägnar hon helst tiden åt barnbarnen – och åt att måla.
– Tyvärr blir det inte så ofta som jag skulle vilja. Jag började måla som ren terapi och det är otroligt kul och spännande.

Anna-Greta Leijon

Gör: Politiker (S) och f d statsråd: biträdande arbetsmarknadsminister 1973–1976, arbetsmarknadsminister 1982–1987 och justitieminister 1987–1988. Riksdagsledamot 1974–1990. Diverse övriga uppdrag, bland annat chef för Arbetsmiljöinstitutet 1992–1994 och chef för Skansen 1995–2005. Skrev självbiografin ”Alla rosor ska inte tuktas” 1991.
Bor: Södermalm i Stockholm.
Familj: Tre barn, fem barnbarn och katten Aslan.
Lyssnar på: ”P1. Åker jag bil blir det P2.”
Favoritplats: ”Jag har ett fritidshus i Ängelsberg.”
Aktuell: Fyller 75 år idag, den 30 juni.
Gå till toppen