Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

SD-politikern Michael Rosenberg mörkade brott

Ett skånskt SD-kommunalråd med uppdrag på riksplanet att granska kandidaters lämplighet har själv mörkat ett brottsligt förflutet.

Michael Rosenberg (SD).Bild: Anita Göransson/Helsingborgs kommun (pressbild)
Michael Rosenberg har som uppdrag att på riksplanet att granska kandidaters lämplighet. Men har själv mörkat ett brottsligt förflutet, skriver Dagens Nyheter och Helsingborgs Dagblad.
Som ordförande i valberedningen är han med och avgör vilka som är lämpliga att bli förtroendevalda i partiet. När han själv fyllde i den vandelsförsäkran som alla som kandiderar måste göra, så satte han kryss i rutan där kandidaten lovar att den inte varit straffad.
– Nonsens, jag har inte mörkat, säger han själv.
Han säger att han skickat information till partiets verkställande utskott, men partiledaren Jimmie Åkessons stabschef Linus Bylund säger att han inte känt till Rosenbergs kriminella förflutna.
Bylund kallar det "försvårande" och "märkligt" att Rosenberg kryssat i försäkran om att han inte varit straffad.
Michael Rosenberg sitter för Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen i Helsingborg. Inför 2010 års val kandiderade kan till regionfullmäktige i Skåne.
Michael Rosenberg 1990 till två års fängelse för grov stöld och bedrägeri efter en serie inbrott, som bland annat omfattat kassaskåpssprängningar. Han har senare dömts till skyddstillsyn för andra brott.
– Den här informationen har varit känd i partiet en längre tid, hävdar Martin Kinnunen, SD:s pressansvarige.
Han uppger för TT att Rosenberg, som gick med i partiet redan på 1990-talet, informerade verkställande utskottet om sitt brottsliga förflutna och därför förhindrades att kandidera lokalt i valet 2002.
– Nu är det en längre tid som gått sedan hans brottstillfällen. Hans domar är så pass gamla att de inte finns med i brottsregistret längre, säger Kinnunen.
Att Rosenberg kryssat i ostraffad i vandelförsäkran avfärdar Kinnunen som oviktigt.
– Det centrala är att de i partiet som fattar beslut har informerats.
Kinnunen hävdar också att det inte är märkligt att Linus Bylund inte känt till Rosenbergs bakgrund.
– Jag hade ingen aning om det heller men det är ingen allmän rätt att få reda på folks vandel.
TT: Hur har du informerats nu då?
– Jag har pratat med Björn Söder.
Söder är SD:s partisekreterare.
Kinnunen tycker heller inte att det är märkligt att en person som dömts för så pass grova brott bedömer andra kandidaters lämplighet.
– Han är med och gör en första prövning.
– Man har sett att han har en helt annan livsstil i dag och att risken för att han ska återfalla i brott är minimal, fortsätter Kinnunen.
Gå till toppen