Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Skånska bostäder byggs för fel målgrupp

Det byggs för lite och för dyrt i Skåne, enades paneldeltagarna om på ett seminarium i Almedalen igår.
Människor söker sig till städerna som aldrig förr. I Skåne är det i Malmö, Lund och Helsingborg som människor främst vill bo, men där saknas bostäder.
Enligt länsstyrelsen i Skåne bär kommunerna ansvar för bostadsbristen för att de exploaterar värdefull åkermark istället för att förtäta i förorter och städer. Dessutom planerar de för fel typer av bostäder.
– Kommunerna har lämnat över makten till marknaden, men det här löser inte marknaden, säger Rebecka Engvall, planhandläggare.
Länsstyrelsen i Skånes rapport från åtta kommuner visar att de har klara detaljplaner för att bygga bostäder, ofta inne i tätorterna, som de inte använder. Orsaken är att konjunkturen anses för dålig och att det saknas marknad för projekten.
En kritik som nyligen framfördes i en debattartikel i Sydsvenskan från en rad kommunalråd var att länsstyrelsen sätter käppar i hjulen genom en långsam handläggning. Men det argumentet gav paneldeltagarna i seminariet i Almedalen inte mycket för.
– Handläggningstiderna har blivit kortare i hela landet, så det är inte ett jättestort problem. Man kan inte heller pressa tiderna in absurdum. Vi vill ha bra planläggning för att det ska bli bra bostäder och bra områden att bo i, sade Karolina Skog (MP), kommunalråd från Malmö.
Enligt henne måste även kommunerna utanför Malmö börja arbeta med att bygga bostäder nära pågatågsstationer och förtäta. Rebecka Engvall på länsstyrelsen i Skåne anser att dialogen mellan kommunerna måste bli bättre.
– Kranskommuner kan erbjuda komplement till boende i Malmö. De ska tänka tätort och att bygga centrum, och inte enformiga rader av hus.
Gå till toppen