Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Vad hittar ni på i Experimentfabriken?

Sara Magnusson, grundare av Experimentfabriken som driver upptäckarkurser för teknikintresserade barn, får det nyinstiftade Göran Bredinger-stipendiet. Priset delas ut av entreprenören Göran Bredinger och Mötesplats Social Innovation i Malmö.

Sara Magnusson.Bild: Lotta Solding
– Nu i sommar kör vi något som heter upptäckarkurser och det gör vi över hela landet. Vi har en experimentfabrik i Helsingborg, där får barn labba med solceller, bygga solcellsbilar, göra parfym och skjuta upp raketer.
Varför behövs det upptäckarkurser för barn?
– Om man tycker att det är kul att spela fotboll kan man göra det i skolan, men man kan också göra det på fritiden i fotbollsklubbar och med kompisar. Zlatan hade aldrig blivit så bra på fotboll om han bara spelat i skolan. Vi tycker att det ska finnas möjlighet att ägna sig åt sitt intresse även för de elever som är intresserade av naturvetenskap.
Under måndagen fick du det nyinstiftade Göran Bredinger-stipendiet som delas ut i samarbete med Mötesplats Social Innovation i Malmö. Stipendiet är på 50 000 kronor, vad ska du göra med pengarna?
– De mesta pengarna kommer att gå till att ta fram nya kurser. Vi vill hitta en kurs i 3D-skrivarteknik och en kurs i hälsa där barn får tillverka hudkräm, tandkräm och andra vardagsprodukter med hjälp av kemikalier.
Vad händer i era skånska experimentfabriker?
– I och med det här stipendiet från Göran Bredinger hoppas vi på att få kontakt med fler företagare i Skåne. Vår förhoppning är att kunna starta upp höstkurser i Lund, Helsingborg och Malmö i kemilabbande och robotik.
Gå till toppen