Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

"Befintlig järnväg ska underhållas bättre"

Elmsäter-Svärd (M) chattade om tågsatsningen.

Catharina Elmsäter-Svärd.Bild: Kristian Pohl

Foliehatt: Vore det inte bättre att satsa på ett fungerande inrikesflyg? Rapsoljeflygplan kommer ju att bli verklighet inom 10-15 år, spår forskare.

Catharina Elmsäter-Svärd: Alliansen gillar flyget och vill utveckla flyget. Just nu är det Miljöpartiet och Vänsterpartiet som arbetar för att släcka ned inrikesflyget, bland annat genom att stänga Bromma flygplats. Det tror jag vore särskilt dåligt för Skåne.

14:15, 2 July 2014

 

Cooling: Vad är det för poäng med snabbtåg? Vad tjänar man på det? Kostar ju bara massa pengar.

Catharina Elmsäter-Svärd: HejCooling. Sverige är avlångt och det är viktigt att korta avstånden, inte minst i tid. Med snabbtåg kommer möjlgheter att öka för jobb, konkurrenskraft och tillväxt. Då är tågen ett bra verktyg

14:17, 2 July 2014

 

Per Tryding: Hej Bra med mer satsningar och inte minst HH. Den förbindelse INOM Sverige som ger mest tillväxt är Malmö-Göteborg vars regioner kan sys ihop till landets största region. När kommer den?

Catharina Elmsäter-Svärd: Hej Per T
Steg för steg gör vi infra bättre- Inte ens Rom byggdes på en dag. Vi är för både bra jvg och väg.

14:18, 2 July 2014

 

Lolly: Var har ni hittat pengarna?

Catharina Elmsäter-Svärd: Vi har vid fler tillfällen tidigare först förhandlat fram ett paket om vad som ska göras. när det kan göras och vad det ska kosta. därefter redogjort för vem som betalar vad. Se Västsvenska paketet och stockholmsförandlingar. NU gör vi samma sak igen. därefter ska det fullt finansierat in i infrastrukturproposition 2016 och nationell plan 2018.

14:20, 2 July 2014

 

Örjan Hejdegran: Vad har ni lärt er från den upphandling som uppenbarligen gav upphov till tågstrejken i Skåne? Kommer en höghastighetsjärnväg också att bygga på pressade anbud och lönedumpning?

Catharina Elmsäter-Svärd: Örjan-
Infrastruktur ska byggas både säkert och med bra arbetsmiljö.Alltså jyssta villkor.

14:21, 2 July 2014

 

Henke: Hej! Bra satsning på tåg! Men varför inga snabbtåg Malmö-Göteborg? Det skulle binda ihop hela regionen från Oslo till Köpenhamn!

Catharina Elmsäter-Svärd: Henke. Det är alltid kul när det föreslås infra, finns alltid mer att göra. Men det är helt ok att tycka att detta vi börjar med är bra

14:22, 2 July 2014

 

Pendlare: Låter som ett jättebra förslag med snabbtåg till Sthlm - men är det inte viktigare att se att den regionala trafiken funkar först? Tågpersonalen fick ju stort stöd i strejken mot sina anställningsvillkor.

Catharina Elmsäter-Svärd: Pendlare.
pågatågen, inte minst , är en fantastisk framgång. Just den ökade regionaltrafiken gör att det är fullt på södra stambanan, där även fjärrtåg och gods går. Därför blir det bättre för alla att separera trafiken på skillda banor. Men den befintliga ska underhållas bättre, vi har fördubblat anslaget för det redan

14:24, 2 July 2014

 

Pendlare: Hur ser du på det jobb allianspartierna (och MP) gjort i Skåne, där tågtrafiken inte funegrat felfritt, men stora förseningar och andra problem? Kan ni lära er nåt för en snabbana?

Catharina Elmsäter-Svärd: Pendlare
se även svaret på din andra fråga. Just för att vi vet om problemen vill vi också göra ngt åt dem

14:25, 2 July 2014

 

Henke: Jag instämmer helt i det Per Tryding säger. Varför utgår ni alltid ifrån Stockholm? Om ni nu menar allvar med att Öresundsregionen är en tillväxtmotor som Reinfelt sad, varför inte då ta steget fullt ut och binda ihop hela västra Sverige med Oslo och Köpenhamn?

Catharina Elmsäter-Svärd: Henke, och Per.
Öresundsregionen ska stärkas, därför förslaget om HH-förbindelse till Danmark. Snart börjar trafiken geneom Hallandsås, och vidare ner mot Malmö. Vi har även byggt jvg mellan Gbg o Trollhättan, den del som skulle behöva göras ngt åt innan Norska gränsen kostar ca 17 mdr. Vi har samtal m Norge för att följa varandra i hur satsningar ska göras och när. Nu är det viktigt att regioen är mes och fokuserar på hur bostäder, jobb kan komma till genom dessa satsningar vi nu presenterat.

14:29, 2 July 2014

 

Julia: Hur snabbt kommer tågen gå?

Catharina Elmsäter-Svärd: Julia,
upp tlll 320 km/h

14:29, 2 July 2014

 

Pendlare: Nyfiken - hur tog du dig själv till Malmö? Eller sitter du i Visby nu?

Catharina Elmsäter-Svärd: Pendlare, igen
Är i Visby.

14:29, 2 July 2014

 

Apex: Vad är det för typ av tåg ni tänker er? Vilket land är förebilden?

Catharina Elmsäter-Svärd: Apex
Det kommer operatören som ska köra att avgöra. Det som är anpassat för att kunna köra i dessa hastigheter, i ett land som Sverige.

14:30, 2 July 2014

 

Örjan Hejdegran: Vilka stopp ska höghastighetsjärnvägen göra på sträckan Malmö-Sthlm? Stannar den inte alls känns det ju som en kanske miljövänligare men långsammare variant av flyget. Hur tänker du kring det?

Catharina Elmsäter-Svärd: Ska ett tåg köra fort, hela vägen är det bra om det inte stannar för ofta ;-)
Men detta är frågor som får ingå i förhandlingen eftersom kommuner längs sträcka ska se över stationer.resecenter etc.Tanken är ju att minska restiden, och bli ett alternativ till flyg för densom önskar

14:32, 2 July 2014

 

Catharina Elmsäter-Svärd: För er som undrar vad som görs i Skåne de närmaste åren kan titta på nationellaplanen.se
Dessa förslag som kom idag ska in i nästa plan, som vi ska ta 2016 (prop) och 2018

14:33, 2 July 2014

 

Jocke J: Kommer det att finnas wi-fi på de nya, snabba tågen?

Catharina Elmsäter-Svärd: Det förutsätter jag

14:34, 2 July 2014

 

Henke: Hej igen! Det är bara det att man ständigt blir så frustrerad över diverse politikers uttalanden, både från m och s som går helt i andra riktningen, nu senast om Kastrup. Jag undrar ibland om ni inte förstår vår verklighet här nere. Vår storstad nummer 1 är köpenhamn, inte Stockholm!

Catharina Elmsäter-Svärd: Det är så klart bra att ni har Kastrup. det är ett viktigt nav. Precis som Sverige i övrigt behöver Arlanda.

14:35, 2 July 2014

 

Catharina Elmsäter-Svärd: Tack alla som så snabbt kunde vara med och ställa frågor. kolla också regeringen.se
Ha en skön sommar

14:36, 2 July 2014

 

Gå till toppen