Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Böcker

Skurups och Albins skrivarlinjer: Brokigt, proffsigt, underhållande

Skurups och Albins skrivarlinjers antologier innehåller ingen underhållningslitteratur, men roar ändå, skriver Oline Stig.

Kött och guld, Knaster i synapserna, Fan vad fint du springer.

Author: Skurups skrivarlinje, Albins skrivarlinje. PublishYear: 2014.
På en skrivarutbildning för många år sedan fick jag och mina kursare rådet av vår handledare att fråga oss varför vi skriver. Frågan gav mig skrivkramp i ett halvår. Mina starkaste minnen från kursen är de långa och ensamma promenaderna på den lilla ön i Mälaren. Då förstod jag inte hur lyxigt det var att få ägna skrivandet all denna tanketid.
Ett försvinnande fåtal av alla yrkesverksamma författare försörjer sig enbart på sitt skönlitterära skrivande. Samma gäller för konstnärer. Det är det speciella med konstnärliga utbildningar: för de allra flesta är det bara under denna begränsade tid de har möjlighet att skapa på heltid.
Årets skörd av publikationer från de skånska skrivarskolorna är innehållsmässigt brokig och snyggt formgiven. Det senare är verkligen något som har förändrats. Förr kunde antologierna från skrivarskolorna se ut lite hur som helst. Nu ger de – i konkurrens med en ökad egenutgivning och med enklare teknik – ett helproffsigt intryck med läckra omslag och genomtänkt layout.
Innehållet då. Kan man se några tendenser? Går det från de tre nyutgivna verken utläsa något om framtidens litteratur? Knappast. Det är, som sagt, brokigt och mångfacetterat. Här ryms allt från experimentella dikter till science fiction och dramatik. Socialrealistiska noveller samsas med romanutdrag och absurdistisk kortprosa. Det enda man egentligen kan peka på generellt är vad som saknas. Underhållningslitteraturen lyser med sin frånvaro. Inga utdrag ur deckare, ingen chicklitt, inga lättköpta äventyr. Ingen verkar aspirera på att bli bästsäljarförfattare, gott så.
Ändå är det underhållande läsning. Fler böcker borde se ut så här, tänker jag, blandningen av genrer är uppfriskande, jag kastas in och ut ur olika världar, tvingas hålla koncentrationen på helspänn.
Antologin från Skurups skrivarlinje har titeln ”Kött och guld”. Här fastnar jag särskilt för Moa Byström Börjessons novell ”Polygami” om Bodil, Bengt och Benedikte som har ett trekantsförhållande, som till en början verkar roligt och idylliskt men snart hotar att spåra ur. Erik Aunér imponerar också med sina formsäkra och laddade kortnoveller, liksom Vilma Ljungren-Forsberg med sitt isande vittnesmål av en alkoholist som förlorat kontakten med sina barn.
Skrivarlinjen på Albins folkhögskola håller också hög nivå. ”Knaster i synapserna” heter andraårselevernas bok med svartvita fotografier på författarna. Nina Einarsson inleder antologin med ett gastkramande utdrag ur romanen ”Hem från havet” om en mamma som försvinner från sina tre barn på en turistort, berättad ur ett av barnens perspektiv. Sara Malmberg bidrar också med ett läsvärt utdrag ur sin roman, ”Vi går samma gator”.
Från förstaårselevernas samling ”Fan vad fint du springer” är det framför allt Liisa Linnas dikter med utdrag från Migrationsverkets verkställighetsrapporter som stannar kvar i mig, liksom Viktor Emanuelssons kortnoveller.
Slutsats. Varför skriver du? Jag tror att det kan vara en bra fråga att grunna på. Om man har tid. Ett annat sätt är att bara skriva på utan att fråga sig varför.

Boken

Skurups skrivarlinje
Kött och guld.
Albins skrivarlinje
Knaster i synapserna
Albins skrivarlinje
Fan vad fint du springer

Gå till toppen