Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

”Det går att göra skillnad”

Resorna världen över födde ett intresse och engagemang för miljöfrågor. Idag upptar de en stor del av Jennifer Cronborns liv.
– Det går att kämpa för miljön och samtidigt vara positiv.

Det är många som backpackar runt ett land eller kontinent. Allt fler unga väljer också att volontärjobba under resan för att på så vis få en inblick i hur vitt skilda levnadsvillkor människor världen över har.
För Jennifer Cronborn stannade inte de erfarenheterna vid ett konstaterande.
– Resorna födde något inom mig och jag kände tydligt att jag ville börja engagera mig för globala rättvisefrågor. Det blev så uppenbart hur våra olika samhällsstrukturer hänger samman och vilka konsekvenser det för med sig.
Nyfikenheten på att lära sig mer ledde Jennifer Cronborn till Färnebo folkhögskola och en Sida-finansierad praktikantkurs. Efter tre månaders förberedelser på skolan åkte hon iväg som volontär till Tanzania för att under åtta månader lära sig mer om hur jordbrukare på plats arbetar med hållbart jordbruk, och hur de anpassar arbetet med jorden och skördarna efter klimatanpassningarna.
De månaderna formade Jennifer Cronborn.
– Den perioden gav mig en ännu större förståelse för hur allt verkligen hänger samman. Hur vårt sätt att leva här i väst påverkar människor på helt andra platser i världen – och på så många plan.
När kursen var slut var det många av vännerna på skolan som flyttade till Malmö. När Jennifer Cronborn såg att Malmö högskola hade ett program i miljövetenskap blev valet enkelt. Hon trivs bra i Malmö, här har hon bott i fyra år.
– Även om det finns mycket kvar att göra på miljö- och hållbarhetsområdet anser jag att Malmö och stadens politiker är på helt rätt spår och att det finns ett äkta engagemang bland många av politikerna för att satsa på en politik som är miljövänlig och hållbar.
Väl i Malmö fick Jennifer Cronborn reda på att Naturskyddsföreningen hade ett ideellt traineeprogram för att skapa kontakt med människor som vill engagera sig eller jobba i föreningen. Hon tyckte att det lät som en bra idé, sökte och kom in.
– Det har varit lärorikt och kul. Förutom att lära sig hur man kan påverka politiker och andra makthavare att fatta miljövänliga beslut har jag lärt mig mycket om mig själv. Jag gillar att tillsammans med andra leda och driva projekt.
Medlemmarna uppskattade uppenbarligen det. I fjor valdes hon till en av lokalföreningens två ordförandeposter.
– Det känns fantastiskt. Alla de här sakerna tillsammans, att studera frågor om miljö och hållbarhet på masterprogrammet i Alnarp som jag är mitt uppe i nu, och att leda Naturskyddsföreningens arbete här i Malmö, gör mig ännu mer övertygad om att det går att förändra saker till det positiva. Allt är inte hopplöst när det kommer till klimatfrågorna.
– Även om jag och många med mig önskar att förändringarna kommer snabbare är det mycket som händer. Miljö- och klimatfrågorna är uppe på de högsta politiska agendorna och det är tack vare alla människor som på olika sätt engagerar sig i de här frågorna. Det går att göra skillnad.

Jennifer Cronborn

Ålder: 27 år.
Bor: I Malmö, från Varberg.
Familj: Mamma, pappa, flickvän.
Gör: Studerar masterutbildningen i hållbar stadsutveckling på Alnarp, är miljövetare i grunden.
Aktuell: Ordförande i Naturskyddsföreningen i Malmö.
Intressen: ”Förutom mitt miljöengagemang gillar jag att umgås med mina vänner på fritiden.”
Gå till toppen