Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lista: Höghastighetståg i världen

På onsdagen presenterade alliansen en satsning på höghastighetståg – en banbrytande modernitet för svensk del. På andra håll är är det ett sedan länge etablerat vardagligt transportverktyg.

Fram emot 2032 ska höghastighetstågen börja rulla mellan Malmö och Stockholm – om alliansens förslag blir verklighet. Resan från den skånska metropolen till landets huvudstad ska kunna göras i 320 km/tim, på två och halv timme.

I Sverige blir höghastighetstågen en fullkomlig nymodighet. I andra delar av världen är transport på räls i höga hastigheter en redan etablerad resform. Här följer en utblick över höghastighetståg i världen:
Acela Express passerar Hamilton i New Jersey, USA.Bild: AP

Acela Express, USA

USA:s enda snabbtåg går på östkusten mellan Boston och Washington via New York och Philadelphia. Järnvägen drivs av federala Amtrak. Högsta hastigheten uppgår till 254 km/tim.
Ett Eurostar passerar Maidstone i England.Bild: Anna Branthwaite

Eurostar, Frankrike/Belgien, Storbritannien

Detta tåg kör i tunneln under Engelska kanalen och knyter samman Storbritannien med den europeiska kontinenten. Tågsätten har anpassats till de olika tekniska standarderna på kanalens ömse sidor.
Två timmar tar resan mellan London och Paris. Ungefär lika lång mellan London och Bryssel. Maxhastighet är 300 km/tim.
Ett ICE-tåg passerar stationen Südkreuz i Berlin.Bild: Michael Sohn

Intercity Express (ICE), Tyskland

Tyska statsjärnvägens, Deutsche Bahns, snabbaste tåg. Maxhastigheten är 320 km/. Tågen binder samman flera tyska ståder. Men ICE-tåg når också Österrike, Belgien och Nederländerna.
Tåget som trafikerar magnetbanan i Shanghai, Kina.Bild: Eugene Hoshiko

Maglev-tåg, Kina

Sju minuter tar resan från Shanghais flygplats till centrala staden. Sträckan är 30 kilometer. Maglev-tåget svävar fram. Det rör sig inte på en vanlig räls utan på ett magnetfält. Den högsta hastigheten för ett Maglevtåg har uppmätts i Japan: 581 km/tim. Shanghai-tågets maxhastighet är 431 km/tim.
Ett Sapsantåg inspekteras på stationen i Moskva.Bild: Dmitry Lovetsky

Sapsan, Ryssland

Från Moskva kan man ta snabbtåget Sapsan till Sankt Petersburg. Det finns även en förbindelse från den ryska huvudstaden till Niznij Novgorod, som ligger cirka 35 mil österut från den ryska huvudstaden. Sapsans maxhastighet är för närvarande 200 km/tim.
 
Shinkansentåg passerar över en bro. På gatan pågår Tokyo Marathon 2008Bild: Frank Robichon

Shinkansen, Japan

Redan 1964 lanserades det japanska snabbtåget Shinkansen på linjen Tokyo-Osaka. Idag körs den 516 km långa sträckan på två och en halv timme. Flera linjer har tillkommit. Kapaciteten och tågtätheten är mycket stor. Hastigheten varierar mellan 270 och 300 kilometer. I framtiden väntas hastighetenerna bli ännu högre.
Ett TGV-tåg slag hastighetsrekord för tåg på räls 2007 med 575 km/tim.Bild: Fabbro Leveque Recoura

TGV, Frankrike

TGV är en förkortning av Train à Grande Vitesse - det franska snabbtågssytem som har varit i bruk sedan 1981. Dessa höghastighetståg används inte bara för peronstrafik utan också för post- och godstransporter. Maxhastigheten är 300 km/tim.
Källor: Wikipedia och NE
Gå till toppen