Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Pia Kinhult: "Fantastiskt genombrott"

Pia Kinhult, regionråd (M):
– Det är ju ett fantastiskt genombrott för våra frågor, vi har ju ägnat ganska många år åt att arbeta med både järnvägsförbindelse, snabbare tåg och med en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör. Så det är en väldigt rolig och positiv dag. Sedan vet vi att om vi skulle lyckas korta avstånden mellan de stora metropolerna i Skandinavien så får vi helt andra kritiska massor för forskning, näringsliv och jobbskapande. Kortar man avstånden med höghastighetståg blir det en helt annan dynamik.
Är det något du saknar i dagens löfte?
– Det är svårt att säga, vi har inte hunnit lusläsa alla dokumenten. Jag gissar att regeringen har planer på att titta på lite förenklingar kring planfrågor, alltså bygglov och hela byggprocessen, för den diskussionen har ju också förts.
Principskissen ser inte ut att gå genom Hässleholm, hur påverkar det?
– Jag skulle nog inte vilja dra den typen av slutsatser från den grova skissen som jag har sett. Vi får avvakta och se, jag tyckte det gick som ett brett streck genom hela Skåne. Det jag tycker vi ska se till att jobba för är att få en målpunkt för ESS och Max IV på Brunnshög. Får vi en ny stambana så bör det definitivt finnas en anslutning till Brunnshög.
Gå till toppen