Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mattias Kroon: Att du har så få favoritviner är systembolagets fel

”Vin är romantik, blod och rosor. Inget man hämtar ut på apoteket.”

Mattias Kroon.
Hur många favoritviner har du just nu? Jag tror att det är max en handfull. Jämför det med hur många maträtter du älskar att äta. Eller låtar du gillar att höra, filmer att se, människor att träffa, berg att bestiga. Vin är romantik, blod och rosor. Inget man hämtar ut på apoteket. Att du har så få favoritviner är absolut inte ditt eget fel. Det är för att du måste handla på glädjelösa och stelopererade Systembolaget, precis som alla andra. Där urvalet är mer begränsat än på valfri flygplats, eller i en vanlig brittisk mataffär. Systembolaget är tyvärr en vinfälla vars utbud vill få dig att tro att du har oändliga mängder av val, fast du i praktiken nästan bara ser samma gamla trista viner på hyllorna framför dig, år efter år.
Nu är det semester. Du vill dricka vin, kanske mycket vin, och det ska vara gott. Som flytande solsken, morgondagg, mandelmjölk och rosvatten.
Bryt ett invant beteende, det är nu du har chansen att ta ut skilsmässa från Systembolaget. Åk till gränslösa Köpenhamn. Upptäck de små vinbutikerna i gränderna, där föreståndarna har varit med och trampat vinerna som du kan prova i butikerna.
Besök Mads och Mia Rudolf på vinbutiken Skål. De har små improviserade jazzkonserter där ibland, och Stefan Sundström är där och spelar och sjunger i utbyte mot vin. Du hittar mängder av små roliga och spännande hantverksmässiga viner som aldrig någonsin dyker upp på Systembolaget. Kraftigt saftig Beaujolais, rosa bubblor, viner från Jurabergen med marina dofter och smaker.
Åk sedan vidare till Ved Stranden, en vinbar på en liten hörna. Charkuteritallrikar, ostar, enkel mat. Stora skägg och sköna stolar. Massor av vin att dricka på plats, ingen är en snobb, alla vinerna har en egen historia att berätta. Spännande etiketter från Österrike, Italien och Frankrike, stora viner och små priser, rariteter i källaren. Ta med hem är inga problem, de drar gärna av på priset. Stanna länge vid just den lilla trygga hamnen, gärna om det är rosalila solnedgång.
Sen Knippelsbro, eller ”under bron”, som är en institution i Köpenhamns vinliv. Där bor vinhuset Rosforth & Rosforth, bland pallvis av naturviner. Popup-middagar med fisk- och grönsaksgrill under sommaren, med improviserade vinfester, Christianiacyklar och utsikt över vatten, operahus och restaurang Noma i horisonten. Tar helst emot kontanter. Smaka lite vin från någon av de dussintals öppna flaskorna och spana sen in i framtiden och känn skillnaderna och likheterna.
Fundera därefter ett ögonblick över varför och hur maten, ätandet och matvärlden kunnat bli något så sofistikerat i Sverige – med alla ekologiska, närproducerade och gröna förtecken. Samtidigt som ditt vindrickandet och Systembolagets urval fortfarande är cementerat i en handfull gamla favoriter.

Andra bra vinställen i Byen

1. Cibi e Vini, Torvegade 28: Bara italienskt, ofta från små regioner och ännu mindre vinbönder. Dessutom en hel del fina italienska delikatesser.
2. Terroiristen, Jægersborggade 52: Mest Italien och Slovenien, här hittar du bland annat bättre orangea viner.
3. Gustavs Bistro & Butik, Classensgade 11A: Kul bistro med annorlunda viner, bra priser om du köper med dig hem.
Gå till toppen