Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Attacker mot tiggare väntas bli fler

Att tiggare misshandlas, anklagas för brott eller hotas väntas bli allt vanligare. I fredags misshandlades en tiggare i Umeå efter ett bråk med andra tiggare.

Bild: Fredrik Sandberg/TT
Att tiggare misshandlas, anklagas för brott eller hotas väntas bli allt vanligare.
I fredags misshandlades en tiggare i Umeå efter ett bråk med andra tiggare.
Mannen blev slagen i huvudet och fick en svullnad i pannan och ett blått öga, uppgav polisen. Misshandeln ägde rum i fredags vid Systembolaget på Ersboda köpcentrum och en 19-årig man, som enligt polisen troligtvis också är tiggare, är anhållen.
Det är inte ovanligt att tiggare ryker ihop med varandra, enligt Magnus Eklund, förundersökningsledare vid Västerbottenspolisen.
– Det här har vi sett under ett antal tillfällen. Vi har en hel del anmälningar i liknande ärenden, säger han.
Tiggare utsätts även för till synes oprovocerat våld, något som kommer att bli vanligare, enligt Claes Haglund på Stadsmissionen i Göteborg. Störst är utsattheten under helger.
– Det är inte ett jättebekymmer just nu. Men det händer incidenter med jämna mellanrum. Det spottas på dem och muggar sparkas ner. Vi har fått berättelser om att helgerna är jobbiga när folk är fulla. Jag tror att utvecklingen går mot att det blir vanligare.
I våras attackerades rumänska tiggare och glasflaskor kastades mot dem, och i början av juni greps en man för att ha misshandlat en tiggare på en t-banestation i Stockholm. I Göteborg åtalades en kvinna som anklagade en tiggare för rån. Tiggaren frihetsberövades i två dagar innan polisen kom fram till att kvinnan ljög.
Haglund leder projektet Crossroads som jobbar för att förhindra ekonomisk och social utestängning bland EU-medborgare.
– Vi jobbar även med kontakten med myndigheter, och de allra flesta vill ha ett jobb. Jag har inte träffat en enda tiggare som vill tigga, säger han.
TT: Talas det om våldsutsattheten bland tiggarna som ni möter?
– Nej, de lever i en sådan utsatt situation så det är vardagsmat höll jag på att säga. De lever på gatan, sover på parkeringsplatser och då blir man utsatt.
Gå till toppen