Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dan Park anhållen för hets mot folkgrupp

Provokatören Dan Park misstänks för hets mot folkgrupp igen. I samband med att en utställning öppnade på lördagen omhändertog polisen honom och beslagtog ett antal tavlor. Han anhölls senare.

Omhändertagandet skedde vid galleriet Rönnquist & Rönnquist i Malmö där en utställning med Dan Parks verk öppnade för allmänheten tidigare under förmiddagen.
Efter förhör med Dan Park fattade åklagare på lördagskvällen beslut om att anhålla honom.
Polisen hade uppgifter om att det fanns tavlor som skulle kunna strida mot lagen om hets mot folkgrupp och var därför väl förberedd vid insatsen tidigare på dagen.
Förutom att ta med sig en del verk fotodokumenterade polisen utställningen "Fängslande gatukonst", planerad att pågå till den 27 juli.
Dan Park dömdes så sent som i april till fyra månaders fängelse för hets mot folkgrupp i två fall, samt förtal. Han fälldes bland annat för att ha avbildat tre mörkhyade personer i hängsnaror.
En av dem föreställde Jallow Momodou, ordförande i Afrosvenskarnas riksförbund. På lördagen var han och ett 70-tal andra personer på plats och demonstrerade mot att galleriet ställde ut verken.
– Jag tycker det är fruktansvärt. Jag har alltid upplevt de här bilderna som väldigt kränkande, säger Jallow Momodou till TT.
Efter polisinsatsen stängde galleriet för dagen.
Gå till toppen