Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tiggare misshandlades utan att åskådare ingrep

Ett stort antal passiva vittnen såg händelsen. Först när Lundabon Rouzbeh Valizadeh kom till platsen stoppades misshandeln.

Polisen förhör den misstänkte gärningsmannen på plats.Bild: Läsarbild inskickad till 71234
Den oprovocerade attacken inträffade vid ettiden på fredagseftermiddagen.
– Jag hade varit på Espresso House i Limhamn med en kompis. När vi skulle passera Ica Malmborg såg vi på avstånd hur en man gick fram och svingade en kasse mot en man som satt på marken, berättar Rouzbeh Valizadeh.
– Jag trodde först att det var två alkisar som slogs, men min kompis som bor i Limhamn visste att killen på marken var en rumänsk tiggare.
Innan Rouzbeh Valizadeh och hans kompis hunnit fram för att avstyra misshandeln hann angriparen, en äldre man, svinga kassen tre gånger rakt i ansiktet på den sittande mannen.
– Den tredje gången han svingade kassen sprack den och fem, sex ölburkar föll ner på gatan och sprack, berättar Rouzbeh Valizadeh.
– Det var fullt med människor runt omkring, men ingen gjorde eller sade någonting för att stoppa misshandeln.
När Rouzbeh Valizadeh gick fram och avbröt misshandeln blev han själv hotad av den äldre mannen.
– Han sade: Är du maffia, eller? Och så hotade han att skjuta mig. Han gjorde en rörelse som om han hade ett vapen i fickan.
Den unge rumänen blev så skrämd av attacken att han skakade och började gråta. Rouzbeh Valizadeh ringde polisen, som uppmanade honom att inte släppa angriparen ur sikte i väntan på att en polispatrull skulle hinna fram.
– Vi tog med killen som blev misshandlad så att han skulle kunna vittna, berättar Rouzbeh Valizadeh, som idag är upprörd över åskådarnas passivitet.
– Jag tycker att det är väldigt anmärkningsvärt att ingen av de minst tio personerna runtomkring gjorde någonting. Ingen sade till honom att sluta.
Själv tycker han att det är självklart att ingripa:
– Man måste ha civilkurage. Vad händer nästa gång, om ingen med civilkurage är där?
Gå till toppen