Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lomma

De gav upp tryggheten för att bygga framtiden

De valde borta fasta jobb och säker inkomst för att i stället snickra möbler och sälja dem. Sedan några år är en tegelbyggnad i Flädie bas för Carl Jonson, Olof Larsson och deras företag Flädie möbler.

De kom från olika håll och utbildade sig till finsnickare på Tau hantverksskola i Malmö när de träffades. Olof Larsson bodde tidigare i Göteborg och hade tröttnat på att jobba på ett stort möbelföretag.
– Jag ville göra något nytt och tyckte det verkade kul att vara möbelsnickare. Det visade sig att jag var bra på det, säger Olof Larsson, som hade skruvat ihop många möbler men inte snickrat särskilt mycket då han började utbildningen.
Carl Jonson flyttade från Växjö till Lund på 1990-talet och utbildade sig till civilingenjör. Han har haft ett eget inredningsföretag och har sedan jobbat som affärsutvecklare mot miljöteknikföretag.
– Jag har länge velat jobba med händerna. Jag hade sökt till utbildningen några gånger men inte kommit in. 2010 kom jag in, säger Carl Jonson, som hade sommarstuga, friggebod, staket och örtagård med på listan över tidigare snickarprojekt.
Nu är det Olof Larsson som snickrar mest av dem båda medan Carl Jonson står för design, marknadsföring och kundkontakter. Innanför minikontoret och visningsrummet ligger den välordnade verkstaden med stora maskiner (klyvsåg, justersåg, rikthyvel med flera) och ett ytbehandlingsrum.
Ljudvolymen kräver oftast hörselskydd men nu är här tyst. Trädörrarna ut mot de gröna fälten står öppen och på Fjelievägen susar bilarna förbi. Långt bort syns Domkyrkan och sjukhuset.
– Jag ville kunna cykla till jobbet. Jag har familj i Bjärred och jag var trött på pendla, säger Carl Jonson om varför de valde att ha högkvarteret i Flädie.
De hyr en länga av gården och renoverade den under utbildningstiden. I augusti i fjor startade de Flädie möbler.
– Vi vill utveckla hantverket, skapa ett eget sortiment och jobbar främst mot företag och offentliga miljöer. Vi jobbar inte mot återförsäljare, det har vi inte råd med, säger Carl Jonson.
De har tagit fram ett litet sortiment med soffa, fåtölj, matsalsbord, kapp- och skohylla och sidobord bland annat. Allt står möblerat i visningsrummet och på väggarna hänger prover av tyger och träslag.
De är måna om att framhålla att de väljer nordiska träslag som ek, björk, ask och lönn och stoppar möblerna med stålfjädrar, linvadd och tagel.
– Inget skum, säger Carl Jonson med eftertryck.
– Skum är giftigt och brandfarligt. Det betyder att man måste behandla tyget med flamskyddsmedel. Det blir gift på gift.
Det lilla sortimentet växer när det dyker upp önskemål på möbler som de båda tror har en chans att platsa i det fasta sortimentet. En konferensstol är på gång liksom en fotpall och ett soffbord. Olof Larsson håller på att snickra en modell till ett nytt soffbord och arbetar med att få benen på rätt plats. De får inte hamna för långt ut så att man riskerar att snubbla över dem.
– Det här är poppel, säger han och håller fram de lösa bordsbenen.
– De är nästan viktlösa. Poppel är ett bra träslag när man bygger prototyper.
De har precis börjat en helt ny yrkesbana och har redan fått känna på att det innebär mycket jobb.
– Vi hoppas att det finns intresse och att folk vill investera i äkta hantverk, säger Carl Jonson.
– Det har helt klart varit värt det. Nu är det kul att komma till jobbet. Innan var det kul att komma hem, säger Olof Larsson.

Flädie möbler AB

Företaget ägs av Carl Jonson (vd och marknadsansvarig) och Olof Larsson (ansvarig för inköp och produktion).
Efter att ha renoverat gården de hyr öppnade de Flädie möbler i höstas.
Under de första sex månaderna har de fått starta eget-bidrag och har inte behövt ta några lån.

Bjärred möter Limhamn

Olof Larsson

Bor: Limhamn, Malmö.

Intressen: Cyklar och fotograferar. Carl Jonson

Bor: Bjärred.

Intressen: Är med familjen, gärna ute i skogen.

Gå till toppen