Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

En alliansförlust öppnar dörrar för kvinnorna

Ut med Jan, Göran och Fredrik – in med Maria, Ebba och Anna.

Bild: Karl Melander
Om alliansen förlorar ”feministvalet” den 14 september får alla de fyra borgerliga partierna kvinnliga ledare. Folkpartiets Jan Björklund ägnade sitt tal på lördagen i Almedalen åt att prata jämställdhet. Mycket tyder på att det var hans sista framträdande på demokratitorgets huvudarena.
Efter Gudrun Schymans framgång i EU-valet och uppgång i opinionen har feminismen hamnat i fokus i valrörelsen. Det har märkts under Almedalsveckan. Överallt i vimlet har man sett den rosa Fi-loggan; Moderatkvinnorna har till och med dragit på sig tröjor i samma färg.
Flera av talen har handlat om jämställdhet.
Miljöpartiets språkrör Åsa Romson gick till attack mot ”vita medelålders män” som äter kött och kör i stadsjeepar.
Vänsterledaren Jonas Sjöstedt hävdade att hans förslag att låta personal ta över vårdbolag och skolor är en jämställdhetsreform. Socialdemokraternas Stefan Löfven lovade att ”Sverige ska bli en feministisk förebild i världen”. Och det skulle förvåna om inte Centerledaren Annie Lööf i dag gör en utläggning om sin företagarvänliga gröna feminism. Hon är i dag enda kvinna bland de borgerliga partiledarna. Men mycket tyder på att hon får sällskap efter valet.
Om de rödgröna vinner och Stefan Löfven blir statsminister lär alliansen falla samman som ett korthus. Jan Björklund har lett FP i sju år, varit vice statsminister i fyra och är hårt förknippad med de usla resultaten i den svenska skolan. Blir det valförlust avgår han.
Det öppnar för Stefan Löfvens dröm: ett mittenparti som plötsligt är berett att förhandla om en blocköverskridande regering med S och MP.
Men det bäddar även för en kvinna i FP-toppen.
Hetaste tipset är jämställdhetsminister Maria Arnholm. I går frågade jag henne om det inte är dags för en kvinnlig partiledare.
”Jo, absolut”, svarade hon. ”Den dagen Jan Björklund avgår.” Naturligtvis bedyrade hon att hon vill att han sitter kvar länge och att hon själv absolut inte räcker upp handen. Men det hör till spelet.
Främste konkurrent till Arnholm är EU-minister Birgitta Ohlsson. Bubblare är EU-kommissionären Cecilia Malmström. Att Fredrik Reinfeldt kastar in handduken om han förlorar valet är också en lågoddsare.
Bäst till för att ta över ligger Moderaternas gruppledare Anna Kinberg Batra. Bland dem som nämns i surret finns även infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd.
Kristdemokraterna riskerar inte bara att förlora regeringsmakten, utan även att åka ur riksdagen. Då avgår Göran Hägglund, som lett partiet i tio år. För ett par år sen utmanades han av Mats Odell, men klarade sig med en hårsmån. Nu kan även KD vara moget för en kvinna. Kanske Ebba Busch, kommunalråd i Uppsala, eller Caroline Szyber, riksdagsledamot från Stockholm.
Centern då?
Tja, gör bara Annie Lööf ett hyggligt val - så att partiet klarar sig kvar i riksdagen – så får hon nog sitta kvar i kraft av sin ungdom och att hon är ny på posten.
Då har de borgerliga partierna plötsligt en kvinnlig ledarkvartett
Gå till toppen