Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Opinion

Öppna den hemliga byrålådan

Försvarspolitisk Arena anordnade under Almedalsveckan utfrågningar med de försvarspolitiska talespersonerna. Försvarsberedningens ordförande Cecilia Widegren (M) gav där ett häpnadsväckande besked.
Till saken hör att detta var dagen då Svenska Dagbladet avslöjade att Alliansens satsning på försvaret urholkas av det som kallas för Försvarsprisindex. Utöver detta spökar fortfarande Regeringsbeslut 5, RB5, där Försvarsmakten, FM, belagts med ett sparbeting på personalkostnader på 500 miljoner kronor om året från och med 2019. Det innebär bland annat en minskning med cirka 2 300 personer men en ökning av tidvis tjänstgörande personal.
Moderatorn Marinette Radebo frågade Widegren om inte denna satsning ytterligare urholkades av RB5. Widegren kallade frågan raljerande men sade:
”RB5 tillhör ju numera byrålådan eftersom de förutsättningar som gällde för ett år sedan inte gäller längre.”
Det var ett glädjande besked för försvaret, som i sin senaste analys av RB5 meddelar att det ”leder till så omfattande konsekvenser att Försvarsmakten starkt avråder från att genomföra den till fullo.”
Försvaret har dock tagit fram ett kompromissförslag. I detta föreslås en minskning med 225 miljoner kronor per år. Bara detta, knappt hälften av de 500 miljonerna, leder till ”en organisation nära en underkritisk nivå”.
Det försvaret nu planerar inför är de facto en systemkollaps. Detta informerades regeringen om den 28 maj. Regeringen svarade i sin tur med att ge FM planeringsanvisningar inför kommande försvarsbeslut. Försvarets informationsdirektör Erik Lagersten meddelar dock:
”Vare sig i dessa anvisningar eller i annan form har Försvarsmakten erhållit någon formell styrning att RB5 inte gäller.”
Försvarsberedningens ordförande undslipper sig en sak, regeringen meddelar något helt annat.
Officersförbundets ordförande Lars Fresker säger att otydligheten skapar oro bland de anställda men påpekar att det nu ”skapar förväntningar” om tydliga besked.
Regeringen borde efterlysa nycklarna till den där byrålådan.
Gå till toppen