Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Sallyswag tar svänget till Backa

Sallyswag har bara funnits sedan februari men är redan fullbokade långt in i nästa år. På torsdag ska de få besökarna på Backafestivalen i Baskemölla att slå klackarna i trädtopparna.

Hon hade föreställt sig sitt drömband länge. Ett stort, spretigt partyband som skulle få folk att dansa. Bandet skulle bestå av ”grymma instrumentalister”, helst de allra bästa. Och för en gångs skull skulle det bara vara kvinnor.
Erika Risinger är riksspelman och professionell musiker, född i Lund och uppvuxen i Falun.
När Folk- och världsmusikgalan i Umeå utlyste en tävling där ett nybildat, kvinnligt världsmusikband kunde vinna betald repetitionstid och en spelning, var det dags att ta tag i drömmen och lyfta telefonen.
– Det var en chans att äntligen kicka igång någonting. Satsningen blev väldigt kritiserad, många sa att det inte kunde vara ”konstnärligt intressant” för att det handlade om kvotering. Det provocerade mig att många trodde att tjejer skulle spela sämre, det triggade mig ännu mer att visa dem att de hade fel, säger Erika Risinger.
Med hjälp av sina många år i musikbranschen, ett stort kontaktnät och en tydlig idé började sökandet efter de främsta kvinnliga instrumentalisterna i Sverige.
– Jag sökte upp folk som jag kände till eller hade hört talas om. Sen ringde jag runt och frågade chans kändes det som, säger hon med ett skratt.
Resultatet blev Sallyswag, ett niomannaband med en salig blandning av erfarenheter och stilar. Aurelia Dey som står för sång har fötterna i dancehall och hip hop. Trumpetaren Nadia Hamouchi från Malmö är multiinstrumentalist och har gått jazzutbildning. Trombonisten Paulina Moberg är klassiskt skolad och hade aldrig spelat utan noter innan hon spelade med Sallyswag.
Den allra största utmaningen för Erika Risinger var att hitta elgitarristen Susanna Risberg.
– Det slog mig att jag inte kände någon kvinnlig elgitarrist trots att jag har jobbat flera år i branschen. Hade inte kön varit ett krav för tävlingen i Umeå så hade jag inte hittat någon heller, för man letar ju bland de man redan känner.
Folk- och världsmusik är inga undantagsgenrer när det kommer till jämställdhet eller bristen därav, menar Erika Risinger. Hon tror att det ser ut som överallt annars; att kvinnliga musiker spelar på mindre scener med sämre betalt, och att det är männen som dominerar.
– Inom folkmusik är det lite bättre men så fort man går lite mer åt världsmusikhållet där det ofta är elförstärkt musik faller kvinnorna bort. Det tog lite tid att hitta Susanna Risberg men det ångrar jag inte en sekund. Hon är ett underbarn och något av ett fenomen inom jazz- och improvisationsgenren.
Efter att Sallyswag bildades i februari har bokningarna rasat in. Förfrågningarna blev så många att ett bokningsbolag bildades. Nu är de uppbokade in i nästa år.
– Det talar sitt tydliga språk. Innan vi vann tävlingen i Umeå var det flera som ifrågasatte oss och sa ”varför vill man väljas bara för att man är tjej, fast man inte duger?”. Så är det inte. Det fanns ett behov av ett högljutt, kvinnligt världsmusikband helt enkelt.
En av Sallyswags många högljudda festivalspelningar i sommar blir på Backafestivalen i Baskemölla, som drar igång på torsdag.
– Det kommer bli en fet spelning. Man behöver inte vara inbiten folkmusiker för att kunna uppskatta vår musik. Det är som klubbmusik fast med liveband, ett partyband som det går att dansa till helt enkelt, säger Erika Risinger.

Backafestivalen

Festival som firar tio år i år, mitt i naturen i Baskemölla. Förutom konserter anordnas workshops, poesiuppläsningar och yoga vid havet.
När: 10 till 12 juli.
Torsdag: Crawdaddy Stompers, Sallyswag.
Fredag: Hey Elbow, The Bandettes, Hazelius Hedin, Yölaris, Tant Parant, Cleo och Kristin Amparo.
Lördag: Jordbandet, Sousou och Maher, Emil Jensen, Ale Möller Trio.

Festivalkarta

Hitta alla musikfestivaler i och kring Skåne på Sydsvenskans interaktiva festivalkarta. Finns på Sydsvenskan.se/nojen.

Gå till toppen