Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

En sopstudie i stenbrott

Eldsjälen Sven Wigårde går i pension efter femtio års skräpplockande vid Dalby stenbrott. Medan kommunen, länsstyrelsen och Sydsten söker nya lösningar badar gästerna bland sopor.

Det här reportaget har skrivits förut. Varje sommar de senaste åren har Sydsvenskan rapporterat om skräpberg vid Dalby stenbrott.
Friluftsbloggaren Hanna Johansson hörde av sig till redaktionen efter ett besök i stenbrottet för några dagar sedan. "Det rör sig om en av de finaste badplatserna jag vet i hela Sverige, och det är i dagsläget en gigantisk soptipp. Vem är det som ansvarar för platsen? Varför finns där inga soptunnor?" skrev hon.
Om du slängt ett bullpapper på marken i Dalby stenbrott någon gång de senaste femtio åren kan du vara ganska säker på att det är Sven Wigårde som plockat upp det. Varje morgon vid sjusnåret har han börjat sin dagliga skräprunda. I oktober fyller han åttio år. Tidigare i år sade han upp sig.
– Det ser väl hemskt ut detta. Det är inte konstigt att man slutar. Det kan inte bli mycket värre, säger han och blickar ut över stenbrottet.
I små högar över hela området ligger grillar, ölburkar, kalsonger, matrester, plastpåsar och bullpapper.
Sven Wigårde erkänner att han inte riktigt kunnat låta bli att plocka upp ett och annat när han ändå gått sin runda i området. Men när soporna efter ett par soliga dagar hopat sig känns det övermäktigt. När Sydsvenskan besöker badplatsen har två killar precis börjat röja upp. Det är Casper Anderberg och Emil Fegler som planerar att öppna en kiosk i stenbrottet i sommar. Nu har de istället ryckt ut för en akutstädning på uppdrag av Sydsten.
– Det har varit fest här, så blir de fulla och orkar inte bry sig. Det skulle vara lättare om det fanns papperskorgar, säger Casper Anderberg och fiskar upp ölburkar och en sko ur vattnet med hjälp av en lång pinne.
Papperskorgar har det talats om de senaste femtio åren berättar Sven Wigårde. Idag finns bara en container vid parkeringen dit det är tänkt att man ska ta med sitt skräp. Sophämtningen och tömning av två bajamajor sköter Lunds kommun. Detta trots att företaget Sydsten äger brottet och länsstyrelsen förvaltar platsen, som är ett naturreservat.
När Karl-Oskar Seth, chef för Park och natur på Lunds kommun, ser nytagna bilder från Dalby stenbrott blir han förfärad.
– Så här kan det inte vara. Vi måste tillsammans med länsstyrelsen och Sydsten hjälpas åt att göra något, säger han.
Naturvårdsförvaltaren Jörgen Nilsson från länsstyrelsen tror inte att soptunnor är den enda lösningen.
– Då blir det mycket skräp runt omkring dem. Det finns en container vid parkeringen idag, men många åker buss. Det kanske skulle behövas en till container, men hittills har vi inte hittat en lösning för det, säger han.
Sydsten har en efterträdare till Sven Wigårde på gång. Förhoppningen är att snart ha en ny tillsynsman.
– Den personen kan säkert sätta sin prägel på arbetet och komma med förbättringsförslag, säger Fredrik Hansson, ansvarig på Sydsten.
Sven Wigårde lånar ut sin skräpplockargrip till Casper Anderberg och Emil Fegler. Han tipsar också om en backe som är lätt att glömma, men ofta full med skräp.
– Jag har slutat bli arg. Det är inte lönt, man mår bara illa själv. Jag vet hur fint det är att sitta här och äta och dricka något gott. Men varför inte ta med sig skräpet när man går? säger Sven Wigårde.

Dalby stenbrott

Dalby stenbrott ingår i ett naturreservat och ägs av Sydsten. Det är tillåtet att grilla vid grillplatserna, men inte att campa.
Stenbrytningen upphörde 1958 och stenbrottet har sett ut som det gör idag sedan 1962.
Gå till toppen