Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hur mycket väger en lögn?

Har ni hört den där om att alla kommunala vårdinrättningar bör avskaffas för att en av dem serverade råtta i pizzan till de stackars äldre? Och än värre, att de visst vägde matresterna så att man lättare skulle kunna räkna ut hur mycket som kunde sparas in på råvaror, tillagning och transport?
Nu under annat namn.Bild: Bertil Ericson / TT
Jodå, det är sant på riktigt. Jag lovar. Jag hörde det av någon som...
Nej, det var givetvis inte alls sant.
Men när vi ändå är inne på detta med lögner: ni kommer väl ihåg hur det hemska, vinstdrivande företaget Carema vägde blöjor för att se hur mycket pengar man skulle kunna spara och därmed ta ut i ett skatteparadis?
Vårdföretagarna Almega släppte nyligen rapporten Blöjvägarna - En myt blir till. Den är författad av frilansjournalisten Hanna Marie Björklund, som även är aktiv inom Centerpartiet. Hon beskriver hur medierapporteringen om Carema hösten 2011 ledde till en förvrängd bild av fria vårdföretagare i allmänhet och Carema i synnerhet.
Redan våren 2012 blev rapporteringen satt i skamvrån av tidningen Dagens Samhälle. I själva verket visade kommunens egna uppgifter att Carema höjt kvaliteten på verksamheten i jämförelse med då den var kommunal. Bakom larmet fanns en trasslig härva av personalpolitik och interna stridigheter mellan Hässelby-Vällingbys stadsdelsnämnd och dess tjänstemän. Då var det redan för sent.
Blöjvägning i vinstintresse blev till en folkmyt. Kiss och bajs var det nya kapitalet. Idag tror fortfarande 45 procent av svenska folket på myten. Bland rödgröna politiker är det 49 procent. Då kvittar det att det i själva verket är en standardprocedur inom både offentlig och privat vård, med Socialstyrelsens välsignelse.
Sanningen är i detta fall inte betrodd.
Hur är detta möjligt?
Valfrihetens belackare vet. De älskar att upprepa lögnen, trots att de vet att den inte stämmer. Vårdföretagarnas rapport ger som exempel när Kommunals ordförande Anneli Nordström i Dagens Samhälle (6/2013) erkände att hon mycket väl visste att blöjvägning är en allmän praktik men att det ju var ett så effektivt retoriskt grepp!
En lögn når sin fulla potential då den bär på ett korn av sanning. Att blöjor vägdes räckte för att plantera lögnen som sedan vattnades med halvsanningar. Det väcker frågan om hur mycket en halvsanning som blir till lögn väger, och hur stor tyngd den får?
Carema såg sig nödgade att byta namn till Vardaga. Till och med Caremas verksamhet inom funktionsnedsättning, Orkidéen, ansågs så nersolkat att det fick byta namn till Nytida. Men idag bedriver samma företag samma verksamhet i samma lokaler åt samma vårdtagare. Mycket väsen för ingenting, således.
Ni har väl förresten hört den där om att oppositionen har kommit överens om hur de ska hantera frågan om vinster i välfärden?
Nej, för så var det ju givetvis inte.
Gå till toppen