Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Joshua Redman perfekt bland måsar och båttutor

Joshua Redman spelade allt från omarrangerade standards till "egna djärva låtar som kör genom tonarterna lätt som en gräsklippare över en ryamatta". Alexander Agrell gillade konserten på Köpenhamns jazzzfestival.

ConcertGenre: JAZZ. ConcertArtist: Joshua Redman/Aaron Goldberg/Reuben Rogers/Gregory Hutchinson. ConcertLocation: Kulturhuset Islands brygge, Köpenhamns jazzfestival.. ConcertDate: 2014-07-09.
Joshua Redman har en attraktiv tenorsaxton.Bild: Pressbild
Var det en perfekt onsdagskväll för utomhusjazz vid vattnet? Jajamen. Var det rätt afton för Joshua Redman? I lige måde. Fiskmåsar, motorcyklar och en båtsiren i fel tonart blev inga störningsmoment, bara kul kryddor.

Få spår ger mig en sådan uppåtkick som den ångande "Jig-A-Jug" från Joshua Redmans tidiga livealbum: en smart, enkel, rolig och grymt effektivt låt. Numera sitter Redmans dragningskraft i musik som både är rak och direkt och sofistikerat intellektuell; något för magen och hjärnan samtidigt. Och detta råkar – eller vad man ska säga - vara precis samma kombination som gör trion Aaron Goldberg/Reuben Rogers/Gregory Hutchinson så hörvärd.

Joshua Redman är av en ovanlig sort. Han har en attraktiv tenorsaxton, grovkornig och sensuell, och är trovärdig över hela skalan, från ren rå honkar-blues via listigt omarrangerade standards till sina egna djärva låtar som kör genom tonarterna lätt som en gräsklippare över en ryamatta och spetsas med rena dissonanser. Dessa Redmans originalkompositioner är inga omedelbara älsklingar, men vinner stort i längden.

Goldberg/Rogers/Hutchinson, på senare år spelpolare åt Fredrik Kronkvist på scen och platta, har kapacitet för att lyfta eller köra över nästan vilken solist som helst. Kombinationen av finess, muskler och dynamik ligger i absolut världstopp och pianisten Goldberg har ett fenomenalt stort register över musikaliska idéer.

Tillsammans med Joshua Redman levererade de tre nu en kompakt konsert, 70 minuter lång plus ett par extranummer, där man inte saknade mycket. Inte minst fick vi en trippel fina ballader i samma melankoliska stämning: rockgruppen Blonde Redheads "Doll Is Mine", Redmans "She Knows" och en "Lush Life" där saxofonisten verkligen speglade den briljanta kompositionens alla kvaliteter.
Gå till toppen