Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: Ordförande i Advokatsamfundet: ”Kritisera inte domarna i dominanssexmålet, de följer bara lagen"

I det omskrivna dominanssexmålet i Lund konstaterar hovrätten att kvinnans uppgifter är vagare än mannens. Domstolen följer lagstiftningen.
Ledamöterna i riksdagen stiftar landets lagar och det är så politiker ska påverka domstolarna, inte genom krav på att domarna ska döma på ett visst sätt i enskilda mål eller måltyper.
Det skriver Bengt Ivarsson, ordförande i Sveriges advokatsamfund.

Manifestation mot den dom i Lunds tingsrätt där en man friades från anklagelser om våldtäkt därför att det inte stod klart att han förstått att kvinnan inte ville ha sex på det sätt som han ville. Såväl tingsrättens som hovrättens dom är välskriven och motiverar på ett förståeligt sätt varför respektive domstol frikänner, skriver Bengt Ivarsson.
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Från olika domstolar i Sverige har det meddelats ett antal uppmärksammade frikännande domar i våldtäktsmål under det senaste året. Några av dem har väckt starka reaktioner.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen