Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Varför inte bygga nytt nära Professorsstaden?

Den borgerliga majoriteten i Lund har röstat igenom en plan som tillåter byggnation av bostadsrätter i Borgareparken. Den möjlighet att pröva en annan placering som de rödgröna partierna först lyckades driva igenom, bortsåg den styrande majoriteten sedan ifrån.
Inte bara några ska väl bidra till Lunds förtätning, tycker Per Almén och föreslår att de borgerliga tar initiativet till nybyggnation i något av de områden där de har flest väljare. Kanske några hyresrätter i S:t Jörgens park?Bild: Ingemar D Kristiansen
Borgareparken är en park som i första hand utnyttjas av hyresgäster boende på Magistratsvägen i ett av Lunds kommunala fastighetsbolags, LKF:s, största bostadsområden.
I valet till EU-parlamentet fick de tre rödgröna partierna tillsammans 65,4 procent av de avgivna rösterna i valdistriktet Magistratsvägen.
Ett av den borgerliga banerföraren Christer Wallins huvudargument för att bygga i Borgareparken har varit behovet av förtätning. Detta i en kommundel där LKF:s höghus vid Fäladstorget är en ny silhuett i stadsbilden sedan några år, där om- och tillbyggnaden av Parternas gränd i dagarna avslutas och där en omfattande nybyggnation i LKF:s område Offerkällan vid S:t Hans gränd står inför sitt förverkligande.
I valdistriktet Olshög–Professorsstaden fick de fyra borgerliga partierna tillsammans 53,7 procent av rösterna. Kan vi nu se fram emot ett borgerligt initiativ för att tillåta byggande av hyresrätter i den närbelägna S:t Jörgens park? Boende i fastigheter med för Lunds stad jämförelsevis stora tomter måste väl solidariskt bidra till Lunds förtätning?
Gå till toppen