Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Den sista lektionen i huset

För över 300 år sedan hölls den första föreläsningen i Kungshuset. Igår hölls den sista. De handlade om samma sak – Platon.

Det är tryckande varmt i Lundagård men det är inte därför som Jeanette Emt känner sig lätt svimfärdig. Om en liten stund ska hon hålla den sista föreläsningen i Kungshuset någonsin.
– Jag fick faktiskt sätta mig ner nyss och hämta mig, säger hon och drar upp den tunga dörren till Lunds universitets äldsta byggnad.
Hennes historia i huset sträcker sig tillbaka till hösten 1984 då hon började studera filosofi. Då hade huset redan stått där i 400 år. Till en början som residens för den danske kungens länsman. I slutet av 1600-talet fick Universitetet huset, som sedan dess varit bland annat huvudbyggnad, bibliotek, observatorium och hemvist för filosofer.
Den 25 augusti i år startar en ny termin, men då står Kungshuset tomt. Filosofiska institutionen har då flyttat in på Lux, det nya humanist- och teologcentrumet på Helgonavägen. Planen är att Kungshuset ska genomgå en ombyggnation under hösten. Sedan ska Universitetshistoriska utställningen som idag finns på Kulturen flytta in. Rektor Per Eriksson vill också se ett studiecentrum i huset där studenter kan samlas.
– Kungshuset är en viktig del i det som är Universitetets hjärta, i Lundagård. I samband med utställningen kommer det också bli en naturlig punkt för att samla information om Universitetet. Vi saknar en sådan plats idag, säger Per Eriksson.
Protesterna mot flytten har varit högljudda och kommit både från personal och studenter. Prefekten Björn Petersson säger att de flesta känner att det är vemodigt att behöva lämna platsen där filosoferna huserat i över 300 år.
– Fram till för ett år sedan försökte vi fortfarande övertala Universitetet att låta oss stanna kvar. Men sedan dess har vi accepterat att vi inte kan göra så mycket åt det, säger Björn Petersson.
Han berättar att flyttfirman kommer på måndag.
– Alla har kanske inte förmågan att känna historisk svindel. Men när man går i lokaler där studenter och forskare gått i flera hundra år känns det speciellt för många, inte minst utländska gästforskare, säger Björn Petersson.
I sal 104 ligger en vältuggad blyertspenna i en fönsterkarm. Väggarna är kala, för alla kungaporträtt i guldramar har häktats ner och står nu lutade mot väggarna. Jeanette Emt startar dagens föreläsning, den sista i sommarkursen som är en introduktion till universitetsstudier.
– Jag tycker att det passar bra att prata om Platon. Troligen handlade den allra första föreläsningen här också om det, säger hon till studenterna.
I pausen berättar Jeanette Emt vad hon varit med om i huset.
– Allt. Kärlekshistorier, djupa vänskaper för livet, de bästa festerna i mitt liv.
Innan Jeanette Emt lämnar Kungshuset har hon lämnat ett meddelande på svarta tavlan. Hon citerar filosofen Kant om moralens högsta princip i det som kallas det kategoriska imperativet.
Under citatet har hon skrivit: Låt stå. För alltid.

Detta har hänt

1578 började Kungshuset byggas. Där bodde den danske kungens länsman, och kungen själv när han besökte Lund.
Biskopen Peder Winstrup bodde i huset under en period på 1600-talet.
1688 tog Karl XI huset till staten. Snart därefter överlämnades huset till Universitetet, som använde det som huvudbyggnad fram till att det nuvarande Universitetshuset stod klart 1882.
1907 flyttade biblioteket från Kungshuset till det nybyggda Universitetsbiblioteket på Helgonavägen.
Frågan om filosofernas framtid i Lundagård har debatterats i många år. I och med byggandet av det nya humanist- och teologcentrumet Lux beslutades det att även filosoferna skulle flytta dit.
Den 25 augusti i år öppnar Lux på Helgonavägen för studenter och allmänhet.
Det som däremot inte hänt handlar om Karl XII och hans häst. Kungen red aldrig uppför trappan till husets torn. Eftersom trappan byggdes efter hans död har historien avfärdats som en myt.
Gå till toppen