Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Han fångar fotbollens kamratskap

Han lämnade paradvåningen i centrum och flyttade till ett höghus i Seved. Nu följer Anders Mattsson stadsdelens fotbollslag med sin kamera och tillverkar konst av handgjort papper.

Anders Mattsson följer fotbollslaget Seveds FK noga med sin kamera, och hoppas att han någon gång ska kunna ställa ut alla de bilder han har tagit av laget och dess speciella sammanhållning. Intresset för laget kom när han för två och ett halvt år sedan flyttade till Seved från Magistratsparken, i närheten av sin tidigare arbetsplats Malmö opera.Bild: David Bergström
Utsikten från balkongen är magnifik. Takåsarna i Augustenborg i väster, Öresundsbron som skymtar fram mellan två hus i närheten av Mobilia i öster, och rakt fram, söderut, brer Heleneholmsverket ut sig med sin massiva byggnadskropp och 130 meter höga skorsten.
I över trettio år hyrde Anders Mattsson en sexrumslägenhet vid Magistratsparken i Malmö. Han hade gångavstånd till Malmö opera, dåvarande Stadsteatern, där han jobbade som fotograf.
Nu är detta, en trea på sjunde våningen i höghuset i Seved, hans hem.
Citronmeliss, rosmarin och dragon frodas i solen. Om vintern blåser det ordentligt kallt, men nu på sommaren äter Anders Mattsson sin frukost på balkongen varje morgon.
– Jag saknar ingenting, säger han.
Nedanför skymtar Heleneholms idrottsplats. Där fotograferar Anders Mattsson Seveds FK:s matcher. Fotbollslaget i division sju har blivit hans nya passion.
– Kamratskapet som finns i fotbollsklubben är guld värt för de här killarna. Jag vill försöka fånga det på bild. Det skulle vara roligt att göra en stor utställning av det en dag, säger Anders Mattsson, som tycker att fotograferingen vid sidlinjen på en gräsplan har mycket gemensamt med att fotografera klassiska dansföreställningar.
– Man har bara en sekund på sig, sedan är tillfället över.
Anders Mattsson kom till Malmö från Norrköping i början av 1970-talet. Han hade frilansat som fotograf vid teatern i Norrköping, och sa till teaterchefen i Malmö att de borde anställa honom.
Så blev det. Festerna i Anders Mattssons våning under 1980-talet är legendariska i vissa kulturkretsar, och kom att gå under namnet ”ett ligg på Mattssons matta”.
Rummet som han använde som fotostudio var nämligen inrett med enbart en matta, där festdeltagarna satt och låg.
När Anders Mattsson gick i pension hade han flera gånger tidigare passerat höghuset i Seved.
– Jag var förälskad i huset. Hur man kan bli det vete fan, men jag har ett stort arkitekturintresse. Så för två och ett halvt år sedan blev det en lägenhet ledig på sjunde våningen. Det var 250 sökande, och jag fick den, säger han.
Anders Mattsson har aldrig varit bekymrad över Seveds rykte, eller vårens fall av handgranatssprängningar i trakten.
– Vissa av mina mer konservativa vänner har undrat om jag inte läser tidningen, säger han med en axelryckning, och menar att området är mer levande än de delar av Malmö han flyttade ifrån.
– Jag ville hit. Det finns en grannsämja här som är väldigt fin. Dessutom ville jag inte se min gamla arbetsplats varje gång jag skulle ut och köpa en liter mjölk.
På bordet framför ligger en bit av en trädstam från ett pilträd. Anders Mattsson har nyligen börjat intressera sig för träsnitt. Ur träet karvar han fram motiv som han sedan trycker på egentillverkat, handgjort papper, ett annat av hans många intressen.
– Nyfikenheten är en jävla gåva, säger han entusiastiskt.
Över trettio år som fotograf vid Malmös teaterscener har dock inte gjort honom teaterbiten.
– Jag har plåtat drygt tusen föreställningar. Räknar man in att jag varit på fyra, fem repetitioner av varje föreställning blir det femtusen teaterbesök. Sedan jag slutade har jag bara varit på en föreställning, ”Rosenkavaljeren” på Operan i våras.

Anders Mattsson

Familj: Syskon, kusiner och vänner.
Yrke: Pensionerad fotograf.
Ålder: 72 år.
Bor: Seved, Malmö.
Intressen: Fotografering, träsnitt, musik och att tillverka papper.
Gå till toppen