Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vardagsaktivist håller ögonen öppna

Bäst av allt vore ett feministiskt idealsamhälle där alla människor accepterade varandra och gjorde bra saker tillsammans i det offentliga rummet. I alla fall om Amanda Martinez hade fått bestämma.

Galleriet Makeriet styr hon i alla fall över, tillsammans med fyra vänner. I augusti fyller det fem år.
Det lilla rummet med det stora fönstret mot Möllevångsgatan är vitt och för tillfället alldeles tomt. Men i köket, där Amanda Martinez letar efter kaffe, är väggarna fulla av teckningar. I taket hänger kvinnosymboler i papp och på ett bord ligger en halv påse grillchips bredvid en rosa trädgårdstomte med plasttulpan i luvan. Det är spår efter fem års ideell galleriverksamhet och ungefär femtio oetablerade konstnärers skapande.
– Då, 2009, var det mycket som hände på Möllan. Grejer som ytterligare kommersialiserade den här stadsdelen. Vi ville absolut inte vara en del av det. Och det vill vi fortfarande inte. Det är viktigt att det finns öppna rum. Eller öppet och öppet, det här är fortfarande ett galleri. Men det måste inte finnas kommersiella intressen i konsten. Eller i livet, säger Amanda Martinez.
Att galleriet finns, och just här, är resultatet av slump, tur och gediget kollektivt arbete. Amanda Martinez växte upp i Lund och Borås. 2006 var hon 20 år och saknade sin syster och sin bästa vän som båda bodde i Malmö. Så hon packade en ryggsäck och flyttade ner – in i en koja bakom en soffa. Hon jobbade som städare, butiksbiträde och servitris. Efter några år började hon läsa scenproduktion på Malmö högskola.
– Jag hade knappt varit på en enda teaterföreställning förut. Men det kändes magiskt med ljus och ljud.
I skolan träffade hon Sofia Fredlund och Mira Svanberg. Tillsammans började de började fundera på att skapa en öppen ateljé med vernissagemöjligheter. En dag skulle Mira Svanberg klacka om sina skor och gick till skomakaren som då höll till på Möllevångsgatan 37. Han lagade skorna och sa att han snart skulle flytta ut ur lokalen. Mira Svanberg berättade om galleriplanerna och skomakaren skrev ett rekommendationsbrev till hyresvärden.
Makeriet fick flytta in och har sedan dess varit ett galleri för oetablerade konstnärer. Vem som helst som har en idé kan ställa ut här och göra vad den vill med rummet. Till exempel pressa ihop fem kilo hallonbåtar till en söt fyrkantig klump, bygga ett utopiskt museum av fuskpäls och kakformar, ordna ett samtal om hur man samtalar eller undersöka hur en gris som tror att den är ett bi egentligen låter.
– Efter fem år kanske vissa grejer går på slentrian. Men grundtanken är densamma. Manifestet. Och det är att vi vill vara ett omformligt rum. Det finns många som törstar efter att göra sin grej på ett ställe som inte är de vanliga kommersiella gallerierna. Det känns som att vi gör något som behövs.
Kaffet är klart. Amanda Martinez bär ut en bänk i solen på gatan utanför och berättar om styrkan i det gemensamma skapandet. När hon inte driver galleri studerar hon grafik på Östra Grevie folkhögskola, och gör musik och ordnar klubbar tillsammans med dj-kollektivet Mamma. Hon tycker om kollektiv.
– Det är så himla mycket mäktigare att jobba i grupp. Man lär sig om andra, man lär sig om sig själv. Det känns enkelspårigt att göra saker själv. Ensam konstnär, det har inte lockat mig.
I Malmö, i de sammanhang där Amanda Martinez rör sig, jobbar många ideellt och tillsammans. Och den feministiska rörelsen är stark.
– Folk jobbar röven av sig men hjälper varandra ändå. Det finns en oerhörd styrka i det.
Men i ett större perspektiv är det där idealsamhället som Amanda Martinez drömmer om långt borta. Hon önskar att hon vore mycket mer politiskt engagerad.
– Men jag är vardagsaktivist. Jag tror jättemycket på det. Att organisera sig i grupper, att som feminist alltid hålla ögon och öron öppna – och reagera. Att prata om feminism och rasism med människor omkring sig – hemma, med familjen, i skolan. Och att gå ihop när saker behöver göras, säger Amanda Martinez.
– Igen – det kollektiva!

Amanda Martinez

Gör: Driver Malmögalleriet Makeriet tillsammans med kompisarna Sofia Fredlund, Paulina Posch Ahl, Elias Westerberg och Daniel Stahre. Pluggar grafik på Östra Grevie folkhögskola.
Ålder: 28 år.
Bor: På Möllevången i Malmö.
Familj: Sambo, mamma, pappa, fem syskon och en italiensk vinthund som heter Bianca.
Fritid: Lyssnar på musik, träffar vänner och ordnar klubbar tillsammans med dj-kollektivet Mamma.
Aktuell: Med Makeriets femårsjubileum. Den 6 september blir det stort kalas på Far i hatten i Malmö.
Gå till toppen