Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Här har de sina vänner och sitt liv”

Sydsvenskan har pratat med Susanne Nilsson Tzoref som bor med sin familj fem kilometer från Gazaremsan.

Susanne Nilsson TzorefBild: PRIVAT
Hon bor tillsammans med sin man och deras två barn i kibbutzen Magen, ett kollektivt samhälle där omkring fyrahundra personer bor och arbetar. Magen ligger fem kilometer från Gazaremsan.
– Här hör man allting som händer. Helt tyst är det aldrig, Hamas slutar aldrig att skjuta på oss. Det är oroligt och det har trappats upp över tiden, berättar hon när Sydsvenskan ringer.
Susanne Nilsson Tzoref kommer från Sjöbo och har bott i Israel i tolv år. Första gången hon upplevde raketattacker var 2008. Då åkte hon hem till Sverige i tre veckor. Idag finns inga tankar på att återvända.
– Jag går helt på min magkänsla och på hur barnen mår. Just nu känner jag inte att vi behöver åka någonstans, säger hon.
– Det är overkligt att säga att man vänjer sig, för det ska man aldrig behöva göra, men det är så det är. Detta är hemma. Här har barnen vuxit upp och gått i skolan. Här har de sina vänner och sitt liv. Jag vill inte dra upp dom med rötterna.
Under de senaste dagarna har larmet som varnar för raketer hörts tre gånger.
– Det första man tänker på är barnen. När de är i skolan är de skyddade, men våra andra skyddsrum är inte färdigbyggda ännu. Vi har ingenstans att springa när larmet går, berättar hon.
För några år sedan slog flera raketer ned mellan bostadshusen i samhället.
– Man vet om att det kan hända. Det är den verklighet man lever i här, säger hon.
Hur känner du nu?
– Det är oroligt. Vi sover inte bra på grund av oljud och smällar. Det är en stressande känsla i magen när vi inte vet vad det ska bli av det. Vi håller tummarna att det snart är slut. De civila är lika oskyldiga på båda sidor, säger hon.
Befinner du dig på Gaza-remsan, eller områdena runtomkring?
Sydsvenskans reporter söker dig som finns på plats. Kontakta oss på 71234@sydsvenskan.se eller +46(0)4071234.

Kibbutz

En kibbutz är ett israeliskt jordbrukssamhälle baserat på avsaknad av lönearbete, gemensam egendom, kollektivt arbete och barntillsyn. Samhället styrs demokratiskt med begränsad användning av arbetskraft utifrån.
Källa: NE
Gå till toppen