Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skåne-brassen rör upp känslor

Max Wiman om Henrik Brandão Jönsson.

Han har delat Sverige – men knappast på mitten. Visst finns det de som tycker att Skåne-brassen är en påfrestande flop.
Men långt fler ser honom som en solklar flip i VM och en Facebookgrupp som vill göra honom till julvärd har fått ihop 800 medlemmar på några dagar.
Henrik Brandão Jönsson har lovat att ha sina flip-flops på om han får jobbet.
Ingen kan annat än säga att han berört och rört om i fingrytan i tv-studion. En rebell med skjortan lite på svaj så att magen synts och flip-flops på fötterna – bland kostymer, eleganta klänningar och tillpiffade frisyrer.
Brandão är välkänd för Sydsvenskans läsare, har lämnat färgrika reportage under VM, men också under många år varit tidningens korre i Sydamerika.
Mest minns jag själv när han lyckades hitta MFF:s 70-talsbrasse(flop) Monteiro, körandes buss från sin hemstad till en strand vid kusten.
Men från att ha varit känd som en skrivande journalist i vår tidning, har långt fler tagit honom till sig nästan som en kultfigur. Inte minst bland fotbollsstjärnor här hemma och fans, som på Twitter hyllat och fastnat för det lite säregna inslaget i VM-studion hos SVT.
Ibland blir det polerade bara för mycket.
Även om Daniel Nannskog kanske inte ska anklagas för att vara polerad i snacket, så är det ändå så blodigt allvarligt på något sätt.
Och det kan bli väldigt konstlat att skicka över folk boende i Sverige med brasilianska rötter att plötsligt bli hela värdlandets röst i myssoffan.
Brandão har bott i Brasilien i tolv år, är gift med både en brasilianska och landet och har på ett helt annat sätt kunnat förmedla stämningar och känslor. Är dessutom totalt orädd för vad han säger och om han skulle göra bort sig.
Visst har det funnits stunder då det blivit en dos för mycket, men så är det väl med allt?
Henrik Brandão Jönsson är ingen komiker, men är seriös på sitt alldeles egna personliga sätt.
En vinnande profil.
Gå till toppen