Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

11-åriga tjejer pekades ut som killar

Det skulle bli en tvådagars fotbollsfest för laget från Glumslövs FF/Lunds BK. Det blev istället något av en mardröm där två av Lundatjejerna möttes av verbala påhopp.

Bild: Sunday Alamba
Trots att Glumslövs FF/Lunds BK vann Beach Soccerturneringen för F11-lag i Åhus blev det ingen glädjefest. Absurda anklagelser och påhopp från motståndarlagens ledare och spelare samt även från föräldrar och publik gav smolk i glädjebägaren.
Upprinnelsen är att två av flickorna anklagades för att vara killar, något som hänt tidigare men inte i den omfattning som i Åhus.
– Vi är vana vid att min dotter och en av de andra tjejerna i laget ofta blir påhoppade och beskyllda för att vara pojkar för att de är kortklippta, säger en av mammorna. Men detta gick över alla gränser, det var helt absurt.
Stefan Kullander, Glumslövs FF, ansvarig för det sammansatta laget, beskriver händelserna som skandalartade.
– Det är 2014 men tydligen har värdegrundsarbetet i Nordostskåne inte riktigt fungerat. Under turneringen kom flera ledare fram till oss och frågade om två av våra tjejer var killar. Jag förklarade att de ser pojkaktiga ut men är tjejer, berättar Stefan Kullander.
Två av klubbarna hade dock svårt att släppa ämnet och de verbala påhoppen blev enligt Stefan Kullander allt grövre.
– Istället för att man lämnade in en formell protest fortsatte man att anklaga och ge sig på både oss ledare och tjejerna. Det ena gav det andra och snart hade framförallt ledarna i Åhus IF fått med sig sina egna spelare och stämningen var osmakligt otäck, säger Stefan Kullander.
– Det hela fortsatte sedan över prisutdelningen där den ena ledaren i Åhus IF gick fram till podiet och ställde sig en meter framför de två tjejerna och demonstrativt tog bilder med sin telefon.
Nu har Stefan Kullander och Henrik Frijs, som är ledare för Lundatjejerna, lämnat in en skrivelse till Skåneboll där man kräver att det vidtas åtgärder mot Åhus IF.
– Vi har även skrivit till Åhus och FC Hessleholm och krävt ursäkter som ska framföras personligen till de båda tjejerna, säger Stefan Kullander.
Tävlingsledaren Bo Törnberg, Beach Soccer Sweden, som anordnar turneringen, bekräftar det som hänt.
– Det var ett oacceptabelt uppförande mot unga tjejer. Jag ska skicka en redogörelse till Skåneboll. Om någon klubb beter sig så här igen kommer den och ledarna att uteslutas för alltid från turneringen, säger han.
Håkan Lahti, ordförande i Åhus IF, är förkrossad efter det inträffade.
– Vi har ännu inte kunnat höra våra ledare men om dessa uppgifter stämmer så finns det ingen tvekan om vad som måste göras. Ledarna ska då stängas av och de blir tvungna att personligen åka och be tjejerna om ursäkt, förklarar Håkan Lahti.
– Oavsett vilka misstankar man har ska dessa tas med tävlingsledningen och definitivt inte vädras inför spelarna i något lag, säger han.
Den berörde Åhustränaren säger till tidningen att han inte har några kommentarer till det inträffade. FC Hessleholms styrelse har däremot skickat en skriftlig ursäkt till laget.
Gå till toppen