Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gräslig slalom i rara backar

Sommar, Skåne, skidtävling.
En osannolik kombination. Men på fredag är den verklighet i självaste sommaridyllen Brösarps backar på Österlen.
Det enda som är glatt i tävlingarna är humöret. Det krävs vid – grässlalom.

För tredje året arrangeras inofficiellt SM i grässlalom i Ornahög skidbacke strax intill Brösarp.
Femtio deltagare kastar sig utför den 155 meter långa skidbacken som utgår från toppen av en bronsåldersgrav 95 meter över havet.
Initiativtagaren Fabian Rimfors åkte förbi backarna i buss en dag och funderade över om det inte skulle gå att ha någon slags utförstävling på gräs i dem.
– En snabb googling visade till min häpnad att grässlalom är en etablerad sportform.
Den första internationella tävlingen hölls 1965 och sporten blev egen officiell disciplin inom Internationella skidförbundet 1985.
Så det var bara att kasta sig utför. Brösarps alpina skidklubb fanns redan, och bland de femtio medlemmarna grasserade redan det nödvändiga glatta humöret.
Så på fredag mellan 10 och 15 slåss utmanarna mot varandra. Däribland har Tomelillas kommunalråd Torgny Larsson (S) och hans främsta utmanare i kommunpolitiken, miljöpartiets förra språkrör Lotta Hedström, lovat att delta.
– Det är ju valår, konstaterar Fabian Rimfors.
Tävlingen är å andra sidan inte vilket spex som helst. I bakgrunden finns mitt i all lättsamhet en historisk tyngd som härrör ur djupet av svensk skidåkningstradition.
Fabian Rimfors är dotterdotterson till legendaren Olle Rimfors, den svenska slalomåkningens fader.
Han var banbrytande skidgigant i landet under flera decennier från 1920-talet och framåt och bland annat lagledare för skidlandslaget vid vinterolympiaderna 1948 och 1952.
– Släkten har väl degenererats genom generationerna. Han var skidmästare i Norrland, jag bor i Skåne och åker på gräs, säger Fabian Rimfors.
Nå, så illa är det inte. På vintrarna – i händelse av skånsk snö – är Ornahögs skidbacke med lift välutnyttjad av både honom själv och andra.
Intresset för skidåkning har ärligt talat gått i tungt arv. Och historien om gammelmorfar som levde 1896-1994 var så fascinerande att Fabian Rimfors ägnade tre år på halvtid åt att skriva boken om hans liv.
Gå till toppen