Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Han ligger bakom 2,7 miljoner artiklar

Efter att ha skrivit hundra artiklar på Wikipedia började lundasonen Sverker Johansson fundera på om det inte fanns något effektivare sätt att producera texter. Det fanns det. Nu ligger han bakom 2,7 miljoner artiklar i den digitala encyklopedin.

Sverker Johansson ligger bakom nästan var tionde artikel på Wikipedia. Här syns han med ett filippinskt spökdjur.Bild: Privat
– Jag hittade holländska artiklar som var massproducerade via ett dataprogram. Jag tänkte att det där skulle jag kunna göra bättre, säger Sverker Johansson.
2012 var boten, dataprogrammet, lsj klar. Programmet läser in fakta om olika växt- och djurarter från officiella databaser och producerar egna Wikipediaartiklar. 
– Programmet fyller i luckor i en text utifrån en mall som jag gjort, berättar Sverker Johansson.
Han säger att boten har fått både positivt och negativ kritik. En del menar att massproducerat material främjar kvantitet istället för kvalitet i texterna.
Har det blivit några fel?
– Ingen kan skriva ett komplext program utan misstag. Databaserna som används är inte heller felfria, men jag skulle gissa att den procentuella felmarginalen är mindre än om man skriver för hand. Det blir inga slarvfel eller stavfel.
Inom Wikipediakretsar har Sverker Johansson och hans bot varit kända ett tag. För två dagar sedan publicerade amerikanska Wall Street Journal en artikel om honom. Sedan dess har medier från hela världen hört av sig.
– Jag har blivit fullständigt nedringd. Du är den tionde journalisten som ringer bara idag.
Hur känns det då?
– Ja, lite stolt är jag ändå, något annat kan jag inte säga. Det är kul att någon faktiskt märker det här.
–Sen är det ju lite jobbigt också. En fransk tidning hade rubriken "Kungen av Wikipedia". Det har jag lite svårt att kännas vid.

Sverker Johansson

Sverker Johansson är född och uppvuxen i Lund. Han studerade till civilingenjör vid Lunds universitet och har sedan dess också hunnit med att läsa en forskarutbildning i fysik och en magister i lingvistik. 1992 lämnade han Skåne för Jönköping. Sedan ett år tillbaka är han bosatt i Dalarna där han arbetar som chef på högskolan.
Gå till toppen