Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Smittsam hundsjukdom funnen

En fyraårig blandrashund har insjuknat i leishmanios, en sjukdom som även kan överföras till människa.
– Risken är väldig, väldigt liten men det har förekommit, säger länsveterinär Charlotta Kamaterou.

Hunden importerades från Portugal för flera år sedan men inte förrän nu har sjukdomen upptäckts vid en provtagning. Leishmanios är en anmälningspliktig sjukdom så smittskyddsläkaren i Skåne informeras även.
Under fjoråret anmäldes 15 fall i hela landet varav två i Skåne. Året dessförinnan anmäldes 21 fall i landet varav 18 i Skåne.
– Fallen dyker upp med jämna mellanrum, säger länsveterinären.
Det viktigaste är att smittan inte sprids.
– Det är behandlande veterinär som ger djurägaren rekommendationer för hur djuret ska hanteras för att inte riskera vidare smittspridning, säger Charlotta Kamaterou.
En hund som smittats kan visa upp ett stort antal symtom.
– Det kan vara blödningar, avmagring, njur- och leverproblem eller hudförändringar, säger hon vidare.
Sjukdomen går att behandlas men djuret kommer att bära på smittan resten av livet.
Varje år insjuknar omkring två miljoner i infektionen och 70 000 avlider, främst utsatta människor i utvecklingsländer, enligt Smittskyddsinstitutet.

Leishmanios

Sjukdomen förekommer framför allt i Sydeuropa och sprids via sandmyggor. Eftersom sandmyggor inte finns i Sverige är det sällsynt att infekterade individer sprider smittan vidare.
Källa: Charlotta Kamaterou, länsveterinär i Skåne.
Gå till toppen